Balaton, a magyar tenger – Pályi Zsófia fotókiállítása a Gyetvai Villában

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotók: Hirling Bálint

A Deák Ferenc utca felől megközelítve, a hangulatos kertben árnyas fák takarásában pillanthatjuk meg a balatonfüredi Villa Gyetvai impozáns épületét. A lépcsőn felsétálva és a villába lépve a kulturális szalonként működő borászat három termében akár egy pohár bor mellett nézhetjük végig Pályi Zsófia Balatonról szóló fotókiállítását. Az egész olyan érzést kelt, mintha egy jó barátunk nappalijába csöppentünk volna, ahol olyan fényképek díszítik a falat, amelyek már az egész világot bejárták.

Pályi Zsófia fotográfus több díjat is nyert már munkáival, kedvelt műfajai közé tartozik a portré és a dokumentarista fotográfia. Ezeket is ötvözve született meg a „Balaton, a magyar tenger” fotósorozat, ami korábban már a Műcsarnokban is ki volt állítva, de ahogy Zsófi mondja, külön öröm volt számára, hogy a füredi kiállítás apropóján a képek a Balaton-partra, gyakorlatilag a készítésük helyszínéhez egészen közel tértek most vissza.

A fotók nem megrendelésre, hanem abszolút személyes indíttatásból születtek. Ahogy ő maga is mondja:

Sok szálon kötődtem a Balatonhoz már gyermekkori élményeim kapcsán is, később felnőtt fejjel pedig szerettem volna visszanyúlni ezekhez az élményekhez. Segítségükkel a magyar ember lelkét igyekeztem vizuális formába önteni. Egy olyan ember lelki világát, aki határokkal szabdalt országában nagyra becsüli és értékeli a „magyar tengert”, de tud öniróniával is nézni magára. A fényképek egy középformátumú, analóg Hasselblad kamerával készültek, több szezonon át gyűjtöttem a strandon az életképeket, fürdőzőket.”

Víztől ázott Balaton-zöld hajkorona, hattyú és vízibicikli, a vízből kikandikáló lábak, tetovált apuka mosolygó szőke kislánnyal, gyerekek vízipisztollyal vagy csak szimplán a tó és a végtelen horizont – az biztos, hogy a fotók egészen különleges arcát mutatják meg a magyar tengernek és az ott nyaraló embereknek.

„A képek elkészítése során izgalmas volt megtapasztalnom, hogy mennyire megnyíltak előttem az emberek. Talán nem véletlen, hiszen ők és én is derékig a vízben álltunk a fotózás közben; így a víz simogató közelsége teremthette meg ezt a légkört. A parton esélyem se lett volna hasonló portrékat elkészíteni." 

- meséli a fotóművész, aki számára a fényképek igazi különlegességét mégis az adja, hogy nemcsak a magyar közönség kedvelte meg a felvételeket, hanem a National Geographic hasábjain nemzetközi szemekre is talált. Idén pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat „Merülj el a kultúrában!” kampányképeiként a régiót népszerűsítik.

Favoritok a sorozatból

„Mindig más a kedvencem. Most épp a citromsárga repülő matrac az egyik legkedvesebb a számomra. Lehet, hogy azért, mert nemrég készítettem egy szép nagyítást belőle, és azon gondolkozom, hogy a korábbi végtelen horizontot ábrázoló Balaton fotómat egy kis időre lecserélem erre a képre a nappalinkban. Vidám, élettel teli miliőt ad a térnek.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!