Az InterUrbán program tapasztalatai – Akit kérdezünk: Jávor Kata, az InterUrbán projektvezetője

Kultúra

2023-ban el sem kellett mozdulnunk Veszprémből ahhoz, hogy az egész világot megismerhessük. Ebben az InterUrbán projekt volt segítségünkre, mely egy éven át kéthetes váltásokban 29 város, 25 ország kultúráját hozta el nekünk táncos, zenés, képzőművészeti és gasztronómiai programokon keresztül. A projekt végéhez érve arra voltunk kíváncsiak, hogy a szervezők hogyan élték meg a programokat és milyen élményekkel lettek gazdagabbak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program partnereként. A tapasztala-tokról Jávor Katát, az InterUrbán projektvezetőjét kérdeztük.

Összességében hogyan éltétek meg az InterUrbán projektet? Van olyan, amit kiemelnél, amire a legbüszkébbek vagytok?


Az InterUrbán programsorozat szlogene így szólt: „Vendégünk a világ.” Most 2023 decemberében elmondhatjuk, hogy sikerült, tényleg vendégünk volt a világ, megszerveztünk 150 kulturális programot, amely során 25 ország 29 városa érkezett Veszprémbe és a régióba. Az volt az alapgondolat, hogy „Te maradj itthon, mi elhozzuk Neked a világot" – mint kiemelt nemzetközi programsorozat, az InterUrbán megteremtette azt a pezsgő kulturális vibrálást, amely kiemelkedővé tesz egy EKF-évet, és amelyet a nyitott, érdeklődő közönség első pillanatban sajátjának érez.

Van bármi a programmal kapcsolatban, amit visszanézve másképp csinálnátok?


Ha tudnánk folytatni a programsorozatot – amit nagyon szeretnénk –, rengeteg tapasztalatot tudnánk hasznosítani, de nem csinálnánk semmit másképp. Nem azért, mert minden tökéletes volt elsőre, hanem mert ez egy természetes folyamat volt, megismerték, megszerették az emberek, először Veszprémben, majd a régió városaiban, a közönség nyitott volt és fogékony. A művészek is egytől egyig hálásak voltak a meghívásért és a vendégszeretetért, amelyben részesültek. Amikor láttuk a táncoló, tapsoló vendégek mosolyát, elismerését, amilyen kedvesen fogadták távoli és közeli országok kultúráját, az igazolta, hogy megérte a sok befektetett munka. Annyi kedves emberi gesztus, barátság, találkozás van a hátunk mögött, hogy azt állítjuk, megérte és bármikor újrakezdenénk.

A projekt egyik fő célja a különböworkshopokon és programokon keresztül a közösség építése volt. Mit gondoltok, mennyire sikerült ezt a célt megvalótanotok?

 

Mivel az InterUrbán kéthetente megújult, kéthetente más-más várost látott vendégül, ezért minden workshopon és programon más-más közösség alakult ki. Voltak InterUrbán rajongók, akiket a Facebook oldalunkon meg is szólítunk most év végén, mert aki igazán nyitott, ráérzett arra, mennyi mindent ad, ha távoli kultúrákból szippanthat egy keveset, ha megkóstol egy egzotikus ételt, ha készít egy ütőhangszert, ha megtanulja a szitanyomást vagy ha kendőbe hajtogat – mind-mind olyan színes tudást és élményt ad, mintha egy utazáson venne részt, amivel gazdagítja az életét.

 

Mi a véleményetek személy szerint az EKF-évről? 

 

Nehéz bármit is kiemelni, de a szeptemberi BALKÁN: MOST alatt az egész város egy lüktető, vibráló fesztiválhelyszínné vált, mosolygó embereket lehetett látni nappal is, éjszaka is, Manu Chao megénekeltette a várost és a balkáni művészek is azt láthatták, mennyire befogadó és értő közönséget találtak.

Az év során jó volt látni Veszprém fejlődését, olyan új helyszínekkel gazdagodva, mint a Gyárkert, a Foton Audiovizuális Centrum és az ActiCity – mind kiemelkedő minőségű programhelyszínek és egyedülálló hangulattal bírnak.

Most ahogy az InterUrbán programsorozat a végéhez közeledik, ahogy említettem a közösségi médiás felületünkön „feketeöves” rajongókat keresünk, akik legalább öt programunkon vettek részt, és nagyon jó érzés olvasni a személyes beszámolókat. Minden jelentkező más-más eseményt emel ki, például valaki sorra járta a főzőkurzusokat, megtanulta nyolc ország jellegzetes menüsorát elkészíteni, van, aki 6 workshopra jött el, van, aki vegyesen koncerteket, tánc és színházi előadásokat sorol fel. Szóval öröm számunkra, hogy ennyi élményt adtunk az eseményeinken.

Mit gondolsz, milyen lehetőséget adott a projekt a vállalkozásnak vagy akár a közvetlen környezeteteknek?

 

A Hangvető Kft. a megálmodója és a megvalósítója az InterUrbán programsorozatnak, és a Hangvető már az Európa Kulturális Fővárosa pályázatírás szakaszában is részt vett, segítve Veszprémet, hiszen hosszú évek óta együttműködünk a várossal. Számos ötletünk és tervünk valósulhatott meg az idei EKF-év keretein belül, ami tovább erősítette a jó kapcsolatot a várossal és a régióval, a kapcsolati hálónk terjedelmesebbé vált, szívesen segítenénk a jövőben is erre a címre pályázó városoknak. Az EKF-év a Hangvető történetében is kiemelkedő periódus, büszkeséggel tölti el a munkatársakat, hogy ilyen jelentős projektben dolgozhattunk – szép eredményeket elérve.
Gyakorlatban a projekt alatt a VEB2023 EKF csapatával együttműködve dolgoztunk, de szabad kezet kaptunk a fellépők kiválasztásában és a programok leszervezésében.

Egy nemzetközi, összművészeti programsorozaton dolgozva, ahol 150 eseményt valósítottunk meg 50 hét alatt, a mi személyes élményeink is azt támasztják alá, hogy csodálatos dolog megismerni különböző országok kultúráját, mi is sokkal nyitottabb emberekké váltunk általa.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!