Az amfóra reneszánsza – Október végén rendezték meg a 2. Amfóra Napot a Légli Kerámiánál

gasztro VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

Október 28-án második alkalommal került sor a Amfóra Napra Szőlőskislakon, Légli Attila főhadiszállásán, a Légli Kerámiánál. A délelőtt folyamán az érdeklődők szakmai előadásokon ismerhették meg az amfóra használatának mikéntjeit és miértjeit, az évezredek óta használt kerámia múltját és jelenét, délután pedig sétálókóstolón voltak kóstolhatóak olyan italok, amelyeket amfórában érleltek.

Kezdjük az alapokkal! Mi is az az amfóra és miért használjuk?

Az amfóra egy magas, bő szájú cserépedény, nagy fülekkel, amit már az ókori görögök is használtak főként étel és ital tárolására. Az amfóra nagyon praktikus tárolóeszköznek bizonyult, hiszen ebben szállítani is tudták a bort, búzát vagy épp az olajat. Egészen a 7. századig a legnépszerűbb tárolási forma volt ez, majd szépen lassan a fából és bőrből készült eszközök hódítottak teret maguknak. Az amfóra ma reneszánszát éli, leginkább a borászatban (de ahogy arra a 2. Amfóra Napon is rámutattak, a párlatkészítésben is). Ahogy a szőlész-borász szakma egyre inkább a természetesen készülő borok irányába fordult, úgy kerültek előtérbe az ehhez használt hagyományos eszközök is. Az amfórák porózus anyagból készülnek, nincs olyan jellegzetes illat-, és ízjegyük, amik nyomot hagyhatnának a bennük érlelődő boron, úgy, ahogyan az egy fahordó esetében történne.

A Légli Kerámia amfórái

Légli Attila a Balatonboglártól néhány percre található Szőlőskislakon készíti kerámiáit 1983 óta, a sütő-, és főzőedényektől a kerámia sodrófán át egészen az amforákig, amelyek kőagyagból, kézzel döngölve készülne és 2009-ben indultak hódító útjukra. Az amfórák tárolókapacitása 52 litertől 500 literig terjednek, és alkalmasak a borok erjesztésére, érlelésére és tárolására is.

Az Amfóra Nap

Az először 2019-ben megrendezett Légli Amfóra Nap küldetése, hogy az érdeklődőkkel megismertesse az amfórák modernkori felhasználhatóságát, előnyeit és hogy a szakmai közönség, akik már használják ezeket az edényeket tapasztalatot cserélhessenek. Az Amfóra Nap idén két blokkból állt, egy délelőttiből, ahol félórás szakmai előadások keretében ismerhette meg a közönség, hogy milyen hatással vannak a tárolóeszközök a borra, hogy miért foglal el központi szerepet az amfóra használata a natúrborok készítésénél, illetve, hogy hogyan változtak a bortároló eszközök az évezredek során. A délelőtt folyamán az Agárdi Pálinka Manufaktúra – természetesen Légli - amfórában érlelt pálinkáival is meg lehetett ismerkedni, amelyek szilvából, birsalmából és vilmoskörtéből készültek és az Agárdi Amphora nevet kapták. A délután folyamán kötetlenebb programra került sor, ami egy helyben, Légli kerámiákban készült finomságokból álló ebéddel indult, majd amfórás érlelésű borok kóstolójával folytatódott.  

Nézd meg az eseményről készült galériánkat!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!