„Az absztrakt művészet, amit mi képviselünk, a tér és a realitás általunk megalkotott verziója”– A TÉR TÜKREI címmel nyílik kiállítás a Művészetek Házában

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

Alsóörsön, a Török-házban volt lehetőségünk találkozni a veszprémi Művészetek Háza A tér tükrei című kiállításának két főszereplőjével, Bernát Andrással és a holland-indonéz származású Peter de Thouars festőművészekkel. Az alkotók csaknem negyven év után tértek vissza a Balaton mellé, ahol korábban diákként egy művésztelepen ismerték meg egymást. Megtudtuk többek között, hogy a tihanyi Belső-tő mellett szerzett élményeik az egész művészetüket meghatározták, így ezért is izgatottan várják a kiállítás megnyitóját július 9-én a Dubniczay-palotában. Velük, és a Művészetek Háza igazgatójával, Grászli Bernadettel beszélgettünk.

„A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Artist-In-Residence (AIR) programjának egy fontos elemét a Művészetek Háza szervezi. Ez egy olyan vállalás, ami mind a képzőművészet, mind pedig a fotográfia területén két különálló programelemmel járul hozzá a VEB2023 EKF pályázatában megfogalmazott vállalásokhoz."

- mondja Bernadett.

A program lényege, hogy nemcsak ismert magyar, hanem nemzetközi alkotókat is meghívnak a Veszprém-Balaton régióba, hogy itt éljenek és alkossanak, és az így elkészült művekből kialakuljon majd egy kiállítás 2023-ban. Ennek kapcsán jött létre a BALATON EYE – AIR 2022-2023 nemzetközi képzőművészeti rezidencia program a VEB2023 EKF támogatásával, ami július 9-én Peter és András régióra reflektáló legújabb műveinek bemutatásával indul és augusztus 24-ig megtekinthető.

„Ez egyfajta előválogatás, egy nonfiguratív festészeti kiállítás, ahol a természet, a víz, annak tükröződése és az ehhez kapcsolható képi információk feldolgozása válik majd láthatóvá. Július 9-én egy workshop keretén belül körüljárjuk a kék színhez kapcsolódó képzeteket, és legnagyobb örömünkre a művészek egy kicsit a saját technikájukba is beavatnak bennünket."

Tehát az érdeklődők első kézből nézhetik végig, hogyan készülnek az alkotások, sőt akár ki is próbálhatják a kék színhez kötődő nonfiguratív festészeti technikákat. A július 9-ei megnyitó legnagyobb különlegessége az lesz, hogy maguk a művészek fogják a tárlatot vezetni a kiállításon.

Az alkotókkal való közös munka már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, aminek következő állomása az lesz, hogy a balatoni régiót körbejárva Peter és András visszatérnek azokra a helyszínekre, ahol majdnem negyven évvel ezelőtt megismerkedtek. Ehhez tartozik az alsóörsi Török-ház is, aminek udvara nem is lehetett volna tökéletesebb helyszín a beszélgetésünkre: mivel tökéletes panoráma nyílik a Balatonra, szemben a tihanyi Apátsággal, ahol a történetük is kezdődött.

„Ahogy megláttam Tihanyt, rögtön feltörtek bennem az emlékek!” - vallja be Peter rögtön az elején. Andrással a tihanyi Belső-tó partján álló Somogyi József Művésztelepen ismerkedtek meg, ami a régió egyik legnagyobb művészeti múlttal rendelkező alkotóhelyének számít. Petertől megtudtuk azt is, hogy professzora, a magyar származású Gőgős Ferenc, aki a holland Academie voor Beeldende Kunst-ban tanított Arnhem-ben, hosszú évekig sikertelenül próbálkozott a magyarországi kapcsolatteremtéssel. Végül 1983-ban lehetőséget kaptak arra, hogy a Magyar Képzőművészeti Főiskola kezelésében lévő tihanyi művésztelepen találkozhassanak és alkossanak együtt a holland és magyar diákok. Peter is így került Tihanyba, és ismerkedett meg Kokas Ignác festőművész növendékeivel, köztük Bernát Andrással.

„Magyarország egy teljesen más világ volt, a Vasfüggöny mögött. Itt indult a barátságunk Andrással, akivel azonnal jóban lettünk, szinte minden időnket együtt töltöttük, sokat beszélgettünk és mindent megtudtunk egymásról, a festészet pedig csak még inkább összekötött minket. András később meg is látogatott Hollandiában egy kiállításom apropóján, és én is eljöttem hozzá Budapestre."

András pedig hozzáteszi: 

„Rengeteg időt töltöttünk együtt és egyre inkább azt vettük észre, hogy a művészethez való hozzáállásunk és maga a művészetünk is nagyon hasonló: az, ahogy a világot és az univerzumot érzékeljük." 

Ő egyébként nem 1983-ban találkozott először a Balatonnal. Gyerekkorában családjával is járt már a tónál, de az az élmény, ami igazán hatással volt rá, az a tihanyi művésztelep volt. Ennek köszönhetően hét-nyolc évig minden nyarát Tihanyban töltötte, és a tanulmányaik mellett több társával portréfestésbe kezdtek, ami annyira megtetszett neki, hogy később is visszajárt Tihanyba, mint portrégyáros.

A Balaton hihetetlenül inspiráló. Én alföldi gyerek vagyok, de az Alföld és a tó, a feszített víztükör, mindkettő rokon dolog. Bár itt vannak hegyek is, de az északi oldalról a laposságot látja az ember. A víztükör a sajátos időjárástól függő változásaival rengeteg impulzust ad egy festőnek. Nem véletlen, hogy olyan sok festőt megihletett a Balaton, miért pont én lennék kivétel? Rám is nagy hatást gyakoroltak a színek, az, hogy állandóan változnak, és hogyha párás az idő, akkor eltűnik a horizont.”

A művészetüket tekintve abban mindketten egyetértenek, hogy különösen fontos számukra a természet és az őket körülvevő környezet: a vizuális világ és maga a tér. Az a kiállított darabokon is egyértelműen megfigyelhető lesz majd, hogy Peter és András rajonganak az alkonyat és az éjszaka témájáért. Ahogy ők fogalmaznak, különösen azért, mert az éjszaka az a része a napnak, amikor alig látni valamit, nem tudjuk kivenni az igazi formákat, viszont érezhetjük őket. András szerint a művészetükben fontos szerepe van „a látható és láthatatlan dolgok közötti vékony határvonalnak”.

„Ez az absztrakt művészet, amit mi képviselünk a tér és a realitás általunk megalkotott verziója, amit nem igazán tudunk szavakkal megfogalmazni, csak megfesteni. Ez egyfajta metaforaként szolgál arra, ami ismeretlen és nem nevén nevezhető. Sok időt töltöttünk itt és láttuk ezt a csodálatos tájat és ebből különböző érzéseink születtek. Ezek az érzések később a művésszé válásunk, a fejlődés részévé váltak. Ez a művészetünk alapja, ezt szeretnénk megosztani másokkal, valójában erről szól a MIRRORS OF SPACE kiállítás." 

- mondja Peter.

Bernadett a beszélgetésünk alatt elárulta azt is, hogy a projektben egy-egy művészeti esemény vagy közönségtalálkozó kapcsán szerepet kap majd az alsóörsi Török-ház és Tihany is, és július-augusztus folyamán más alkotókkal folytatódik majd a program. 

„Így újabb történetekkel lesz gazdagabb a VEB2023 EKF AIR programja. Szerintem nagyon érdekes, hogy van egy történet, ami köré fel tudjuk fűzni a szálakat, egy sztori, aminek történetisége és kortárs aktualitása is van. Terveink szerint ez a kettőség fogja adni a kiállítások különlegességét, ami az Artist-In-Residency programon belül kiemelten fontos, hogy a múltat felidéző és a jelen művészeti értékeit egyaránt bemutató projektté váljon.”

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!