Augusztus közepéig vár a Böhm-gyűjtemény Sümegen

Kultúra

A Püspöki Palotában modern és kortárs festmények és szobrok várják a művészetek szerelmeseit.

A Böhm-gyűjtemény Sümeg előtt már Tihanyban és Salföldön is látható volt az elmúlt hónapokban. A kiállítások különlegessége, hogy bár a válogatás egy része minden alkalommal állandó, minden egyes helyszínen más és más művekkel egészül ki. Így nemcsak újabb és újabb kontextusba helyeződnek az egyes műalkotások, a gyűjtemény újabb súlypontjai jelölődnek meg, hanem még több értelmezhetőségre, összehasonlítások és különbözőségek megvilágítására is lehetőség nyílik.

Az Egy gyűjtemény – három helyszín előző két – tihanyi és salföldi – kiállításához képest kiszélesedett a sümegi kiállítás anyaga: a konstruktív és geometrikus képek mellett megjelennek a XX. századi erdélyi illetve Erdélyből származó művészek alkotásai is. Ez a válogatott figurális anyag, amely az előző két kiállításon nem volt látható, tájképeket és portrékat, illetve emberi alakokat ábrázoló műveket foglal magába, közöttük aktokat, csoportképeket is. 

Alkotóik között vannak ismert nevek – például Ziffer Sándor, Nagy István, Perlrott Csaba Vilmos -, de kevésbé ismertek – pl. Szolnay Sándor, Papp Aurél, Fülöp Antal Andor – is. A geometrikus anyag – a szín- és formai harmóniát továbbra is figyelembe véve – újabb képekkel gazdagodik, pl. Johannes Geccelli, Gottfried Honegger és Ernst Honigberger alkotásaival. A már Tihanyban és Salföldön is megismert Ingo Glass szobrainak száma Sümegen öt darabra nőtt, amelyek a színek és formák térbeli játékát még inkább hangsúlyozzák. 

A technikailag formabontó művek között szerepel többek között Bodoni Zsolt egyik képe, de Hellmut Bruch – Salföldön már bemutatott és sikert aratott – alkotása és Mattis-Teutsch Waldemar egy újabb munkája is. A sümegi Püspöki Palota termei változatos és nem megszokott elrendezésre adnak alkalmat kiemelve mind a XVIII. századi épület lehetőségeit, mind a modern és kortárs alkotások auráját, amelyek találkozása nem mindennapi képzőművészeti atmoszférát és élményt hoznak létre.

A kiállítás augusztus 11-ig látogatható. 

Forrás: Káli Kultúrtér Alapítvány

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!