„Akár strandpapucsban is el lehet jönni hozzánk a Garten Balatonba kultúrfürdőt venni” – Schneller Jánossal beszélgettünk

Kultúra Kormos H. Barbara

Schneller János számára nem idegen a Balaton környéke, hiszen gyerekkora nyarait a tó mellett, Balatonakarattyán töltötte, és mint mondja mai napig meghatározó helyszín számára a tó keleti medencéje. A Paloznak és Felsőörs közötti szakaszt nyolc-tíz évvel ezelőtt fedezte fel művészettörténészi és kurátori szakmája kapcsán. Akkoriban a napi ingázások közben érezte először azt, hogy ez a régió olyan erős vonzerővel rendelkezik, ami képes arra, hogy idevonzza a művészetek iránt rajongó embereket. Ennek hatására született meg a Garten Balaton, ami a VEB2023 EKF támogatásával valósul meg és idén augusztus 5. és 14. között tart majd.

Mit gondolsz a vidék és a város kortárs művészet kapcsolatáról? Mennyire találják meg a közönségüket vidéken az olyan kulturális rendezvények, mint a Garten Balaton?

Szerintem az érdeklődés megvan, sőt a nyitottság is. Azt gondolom, hogy inkább a kínálattal vagyunk bajban, mert kevés színvonalas kiállítás van, pedig érdeklődő lenne rá. Hozzánk is sokan jönnek a környékről helyi lakosok, akik örülnek hogy ilyen programokat találnak nálunk. Érdeklődés szempontjából nem érzek különbséget a főváros és vidék között, a probléma inkább azzal van, hogy általánosan megfigyelhető egyfajta idegenkedés az absztrakció és a nonfiguratív látásmóddal szemben, miközben a közösségi média képdömpingje kapcsán egyre nagyobb érdeklődés van a képekben való kommunikáció iránt. Ami nekünk egyébként jó, csak akkor van gond, ha ez reflektálatlan marad. Emiatt is tartom kiemelten fontosnak a tárlatvezetéseinket, illetve azokat a programokat, amelyek során érzékenyítünk, és gyűjtők, művészettörténészek, képzőművészek mondják el, hogy számukra mit jelent és milyen lehetőségeket rejt magában a kortárs művészet.

Milyen céllal jött létre a Garten Balaton?

A célunk alapvetően az volt, hogy a kortárs képzőművészetet és vizuális kultúrát közelebb vigyük minél szélesebb rétegekhez. Bánki Ákossal, aki jó barátom és kollégám is egyben, régóta jelen vagyunk a kortárs művészeti szcénában, és egymástól függetlenül azt vettük észre, hogy ez egy eléggé szubkulturális és zárt közeg. Mindkettőnknek már körülbelül tíz évvel ezelőtt megfogalmazódott a fejében egy ötlet, hogy ezt a burkot feltörjük, kitágítsuk és behívjuk azokat, akik érdeklődnek a vizualitás és a kortárs művészetek iránt, de nem találják a megfelelő csatornákat és utakat hozzá. A másik ötlet pedig az volt, hogy a kortárs kultúrát, főleg a vizualitásra fókuszálva nemcsak Budapesten, hanem a Balaton-parton is képviselni kell, és azt gondoltuk, hogy jó lenne, ha a balatoni régióban a lángos-főtt kukorica-vízibicikli kombináción túl is lennének színvonalas kiállítások, koncertek, pódiumbeszélgetések, tárlatvezetések, workshopok és gyerekprogramok a amelyek a helyieket és a Balatonnál nyaralókat is bevonzzák.

A Garten Balaton kiállításának egy részlete, 2021

Fotó: Toroczkai Csaba

Tehát lényegében így született meg a Garten Balaton programsorozat, ami idén négy balatoni helyszín bevonásával valósul meg.

Igen, a négy helyszín idén: Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs. Amikor elkezdtük, 2019-ben még nagyon piciként, egy helyszínnel indultunk. Akkor még csak a lovasi Nagy Gyula Galériában volt egy kiállítás és ahhoz kapcsolódó programok, de aztán évről évre növekedtünk. Kiállítótérrel először a Márffy-ház csatlakozott, majd a csopaki ZM+G galéria, ahol Zámbó Attila képzőművész a kezdetektől fogva nyitott volt az együttműködésre. Tavaly a Felsőörsi Önkormányzat és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ együttműködésével létrehoztuk a Fotóudvart, ahol minden a kortárs fotográfiáról szól.

Miben tér el az idei rendezvény az eddigiektől?

Idén először csatlakozott hozzánk a Csopaki Önkormányzat Kultúrháza, ahol a Skurc Group művészcsoport kiállítása Microdose címmel lesz megtekinthető. A legújabb helyszínünk pedig a Török-ház Alsóörsön, ahol szintén fotós kiállítást láthatunk az Osztrák Kulturális Fórum együttműködésével. Nyitott műtermet is indítunk Lovason, ahol Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella műtermébe nyerhetünk bepillantást. Lovason, a Garten mögötti lovaspályán lesz egy szabadtéri molinó-kiállítás, ahol az OPLA művészcsoport fiatal plakáttervezőinek elmúlt időszakban készült művei lesznek kiállítva. Igyekszünk bevonni a környék lakosságát, ezért a helyieknek ingyenessé tettük az összes programunkat, illetve a diákok és nyugdíjasok számára is kedvezményes belépőt biztosítunk. A kiállítások ingyenesen látogathatók, csak a programjaink fizetősek. Szervezünk egy fotómentés nevű akciót, aminek keretén belül lovasi analóg felvételeket digitalizálunk és vetítünk le, majd átadjuk a község lakóinak, ezáltal is bevonva őket az egész vizuális kavalkádba.

Úgyhogy azt lehet mondani, hogy 2022-re a Garten Balaton egy olyan együttműködéssé nőtte ki magát, ami képes helyi erőket, önkormányzatokat illetve nagyobb budapesti kulturális szereplőket is bevonni. Már itt Lovason is várják a fesztivált, és szívesen csatlakoznak hozzá.

A Garten Balaton bázisa Lovason, 2021

Fotó: Fotó: Toroczkai Csaba

A helyszínek terén ezek szerint sok újdonságra számíthatunk. Mi a helyzet a programokkal?

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz kertmozi, ahol szintén a művészet játssza a főszerepet. Lesz játékfilm (El akartam rejtőzni), kísérleti film (Melegvizek országa) krimi, (A Goya gyilkosságok címmel) és Kovásznai György legendás Habfürdőjét is levetítjük. Több tárletvezetés mellett idén is lesz biciklis tárlatvezetésünk, ahol két keréken tekerhetjük végig a kiállítás helyszíneit. A gyűjtői beszélgetésen két generáció legendás gyűjtőjével, Zimányi Lászlóval és Hradszki Lászlóval beszélgetünk. Meghívtuk a for-profit szcéna fiatal műkereskedőit Erdész Barnát és Nagyházi Lőrincet, és a művészet női felfedezői Vizi Katalinnal, a Modem igazgatójával és Sárvári Zita kurátorral beszélgetünk. Kortárszenei koncerten egy a Zétényi-Gadó duó Kurtág és Ligeti műveket fog játszani, de jönnek a Tudósok és a Vodku fiai is, az utolsó napon pedig alternatív színházi esttel várjuk az érdeklődőket. Mivel idén rövidebb lesz a fesztivál, a tavalyi három héthez képest tíz napig tart majd, ezáltal koncentráltabbak, sűrűbbek lesznek a programok.

Ha jól tudom, gyerekprogramokkal is készültök.

Igen, az elmúlt években is voltak, és folytatjuk ezt a hagyományt, mert kiemelten fontosnak tartjuk, hogy bevonjuk a gyerekeket is a kortárs képzőművészetbe. Idén művészetpedagógus tart négynapos programot a gyerekeknek, amiben lesz elméleti bevezetés, illetve gyakorlati rész is, tehát rajzolás, illetve kreatív gyakorlatok, amelyek segítségével a kiállított kortárs művekre reflektálhatnak a fiatalok. Minden évben van kreatív gyereksarkunk, ahol játszani, rajzolni, gyurmázni, festeni lehet, miközben a szülők nyugodtabb körülmények között nézhetik végig a kiállításokat. De itt nem csak a kiállítótérbe lehet bemenni, hanem ki lehet ülni a kertbe – ahogy ez a nevünkben is benne van – akár egy fröccsre, vagy csak beszélgetni. Ez teszi családiassá és barátságossá a légkört.

Tehát ez jelenti a Garten Balaton fő vonzerejét. A családias hangulat?

Azt gondolom, hogy igen, az egész fesztiválnak nagyon családias és abszolút közvetlen hangulata van. Aki egyszer betér ide, az általában vissza is jön, újra megnézi a kiállításokat, a gyerekek is gondtalanul ki-be járhatnak a kiállítótérben. Sokan mondták már, hogy ide nem kell kiöltözni és feszengve viselkedni, hozzánk jó bejönni, mert szabadon lehet kérdezni és akár szóba is elegyedhetnek velünk. Ákossal jelen vagyunk a helyszíneken, kérdés esetén tudunk bárkinek válaszolni, segítünk eligazodni a képek között. Akár strandpapucsban is el lehet jönni hozzánk a Garten Balatonba kultúrfürdőt venni. Ez a személyesség a vonzereje az egész rendezvénysorozatnak.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!