Adventi programkavalkád a Bakony-Balaton régióban

Balaton VEB2023

Rengeteg izgalmas programot kínál 2023 a Veszprém, Bakony-Balaton régióban megfordulók számára, de a kulturális főváros év megnyitója előtt még egy igazán hangulatos adventi időszak is vár ránk. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával szervezett ünnepváró eseményt.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor Kultháló bázisként csatlakozott a VEB2023 programhoz, és decemberben is különleges élményeket ígérnek a Vallis Musicalis projekt keretében a régizene kedvelőinek és művelőinek. 

December 3-án 18 órakor A lélek labirintusai – XV. századi lírai költemények nevet viselő koncert keretében csendülnek fel régizenei darabok a monostor falai között. A Recercare Régizenei Műhely előadásának középpontjában a romantika áll, korabeli hangszerek megszólaltatásával kíséri el a hallgatót a korareneszánsz zenei világába.

December 10-én 18 órától az Orlando Énekegyüttes és a Budapest Bach Consort közös estjére invitálnak minket a Várakozás Bachhal előadásukra.

Orlando Énekegyüttes

Fotó: Szent Mauríciusz Monostor Facebook oldala

Végül december 17-én 18 órától a környékbeliekből álló Szent Mauríciusz Kórus adventi-karácsonyi koncertjén hallgathatunk meg középkori, reneszánsz, barokk és kortárs zeneműveket is. 

Az orgona kedvelői számára december 18-án 14 órától ajánljuk a nemesvitai templomban fellépő Ruppert István koncertjét, melyben a balatoncsicsói Vox Harmónia kórus is közreműködik. 

A Tihanyi Bencés Apátság adventi áhítattal és hangversennyel készül. A Tihanyi Bencés Apátsági Templom Kórusától és a Tihanyi Bencés Gyermekkórustól december 11-én 16 órától zongora, orgona, fuvola és trombita kísérettel hallgathatunk meg egy lélekemelő, ünnepváró koncertet az apátság templomában.

A Káli Advent programsorozat is megannyi élményt kínál a hónapban. December 4-én 11 órától Badacsonytomajban Mali Katalin orgonaművész és Navratil Andrea népdalénekes koncertjén magyar népdalok, egyházi népénekek, valamint reneszánsz és barokk egyházzenei tételek hangzanak el magyar, latin és gallego-portugál nyelven a két művész finom összhangjában, a Gaudete – Örvendjetek címet viselő eseményen. December 17-én Salföldön a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház átadásának alkalmából is adventi programmal készülnek a szervezők.

Mali Katalin orgonaművész

A zenei élmények mellett adventi hagyományok is megelevenednek decemberben a VEB2023 program által támogatott eseményeknek köszönhetően. 

A zirci Békefi Antal Városi Könyvtár és Művelődési Ház szervezésében kincskereső játékon is részt vehetünk december 3-án 11 órától, mely során sok érdekességet ismerhetünk meg a város történelméről, a játékosoknak pedig advent alkalmából jutalom is jár.

Hárskúton a sváb karácsonyi hagyományokat idézi majd fel a Kriszkindli előadás. Zirci, hárskúti és lókúti összefogással kel életre a karácsonyi énekes-játékos népszokás, amelyet a Balaton-felvidék németek lakta településein szellemi kulturális örökségként őriznek a mai napig. Az összetartozást erősítő Christkindl hagyomány immár a Hungarikumok közé is bekerült, és a közösségépítésnek is szép szimbóluma, ami a VEB2023 EKF program kiemelt értékei közé tartozik.

A Christkindl karácsonyi énekes népszokás

Fotó: Laczkó Dezső Múzeum

A Marcali Múzeum programsorozata 5 településen kalauzol el minket a karácsonyi népszokások között. December 2-án 16 órakor Balatonberényben a Kabóca Bábszínház Két kicsi pingvin előadását nézhetjük meg, majd másnap Marcaliban 10 órakor egy karácsonyváró családi délelőttön vehetünk részt, ahol a kisebbeknek bábtáncoltató mesés játékot mutatnak be, a kicsit nagyobbak pedig betlehemi alkotást és bábokat készíthetnek, és hagyományos ütőfákkal készülő mézesbábok festését is kipróbálhatják. Akik délután is visszalátogatnak a Marcali Múzeumba, a HolddalaNap Együttes népek karácsonya koncertjén készíthetik lelküket a karácsony misztériumára, ahol adventi népi énekek mellett például flamenco szenténeket, kopt keresztény Kyriét és perui dalt is meghallgathatnak. A koncertet sok-sok érdekesség és játék kíséri végig. 

Karácsonyi alkotások a Marcali Múzeumban

Fotó: Marcali Múzeum Facebook oldala

December 9-én 16:30-tól Hollád is bekapcsolódik az ünnepvárásba Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar „Hol van már a Mikulás?” című interaktív koncertjével, majd 18 órától Kéthelyen Angyal József hangszervirtuóz „Lux Vitae – Életfény” koncertjére is ellátogathatunk. 

Vörsön december 11-én 16 órától adventi népszokásokat, gyerekjátékokat, népdalokat és táncokat tanulhatunk Vastag Richárd néptáncpedagógus játszóházában.

A Romani Design csapata közösségépítő programjának keretében decemberben Adventi Tehetség Gálája mellett ötvös kézműves foglalkozásra is invitál bennünket Berhidára. December 14-én 10 órától Tóth-Vásárhelyi Réka iparművész segítségével cigány fababákat is festhetünk, majd Kunhegyesi Ferenc képzőművész-festő workshopján is részt vehetünk. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!