Adventi koncertekkel vár a Szent Mauríciusz Monostor Bakonybélben

Kultúra VEB2023

Decemberben három hétvégén is ünnepi koncertekkel vár a Szent Mauríciusz Monostor. A romantikától a barokkon át a kórusművekig, különleges zenei élményekben lehet részünk, ha Bakonybélbe látogatunk.

A Szent Mauríciusz Monostor az elsők között csatlakozott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz Kultháló bázisként, ennek eredményeként pedig az elmúlt hónapokban több zenei és képzőművészeti programot is szerveztek Bakonybélben. Az év zárásaként és az adventi időszak apropójából decemberben három hétvégén át klasszikus zenei koncertekkel várják az elcsendesedésre és különleges zenei élményre váró érdeklődőket. Az estek a Vallis Musicalis projekt keretében valósulnak meg, amely tavaly indult el és amelynek a 2023-as EKF-évben is lesz folytatása.

December 3-án 18 órakor A lélek labirintusai – XV. századi lírai költemények nevet viselő koncert keretében csendülnek fel régizenei darabok a monostor falai között. Az est folyamán a Recercare Régizenei Műhely ad elő zenei és lírai műveket, amelyek középpontjában a romantika áll. A Recercare Régizenei Műhely Veszprémben jött létre és több mint tíz éve játszik egyházi zenét. December 3-án olyan korabeli hangszerek szólalnak majd meg együtt, mint a lant vagy a viola da gamba; ezek segítségével avatják be a zenészek a közönséget a korareneszánsz zenei világba.

December 10-én 18 órától Bach zeneműveivel hangolódhatunk rá igazán az adventi várakozásra. A Várakozás Bachhal előadás az Orlando Énekegyüttes és a Budapest Bach Consort közös estje, ahol a hangszerek mellett énekes részletek is színesítik majd a repertoárt. Az Orlando Énekegyüttes több mint 20 éve működik Veszprémben, eleinte hangszeres kíséret nélkül énekeltek reneszánsz dalokat, majd kortárs és barokk műveket is bemutattak. Az énekegyüttes alapítója Vikman Pál, aki ezen az alkalmon is vezényelni fog. A Budapet Bach Consort egy fiatalokból álló, előadásonként változó összetételű együttes, akik régizenei műveket játszanak. Művészeti vezetőjük a csembalon és orgonán mesterien játszó, karmester szerepben is többször feltűnő Szokos Augustin.

December 17-én 18 órától a Szent Mauríciusz Kórus adventi-karácsonyi koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A kórus egy helyi kezdeményezés, amelyben túlnyomórészt helyiek és környékbeliek vesznek részt, de néhány bakonybéli szerzetest is megtalálunk az énekesek között, vezetőjük pedig Baán Izsák OSB. Az advent negyedik vasárnapját megelőző szombaton középkori dalok, reneszánsz és barokk motetták és kortárs szerzők művei is felcsendülnek. Többek között Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és Bach szerzeményei, de több spanyol, ukrán, német, angol és francia dallam is felcsendül majd. Jubileumi előadás várható - a kórus éppen idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!