Ablak az egészséges életmódra – Vizl Tamással, a veszprémi Ablak a bablak vegán étterem egyik tulajdonosával beszélgettünk

gasztro

Vizl Tamás és húga 2023 nyarán nyitották meg vegán kávézójukat a veszprémi Rákóczi Ferenc utca 4. szám alatti ház alatt, a VEB2023 EKF Utcakép Fejlesztési Programjának legújabb tagjaként. De miről is híres ez az épület, és mennyire van igény a vegán ételekre Veszprémben? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ az étterem egyik tulajdonosával, Vizl Tamással.

Ha jól tudom, a bankszektorban dolgozol. Hogyan fogalmazódott meg benned, hogy egy vegán éttermet nyiss?

 

Lassan 15 éve vagyok vegetáriánus és vegán életmódot is folytatok, és igazából úgy született meg az ötlet, hogy a húgommal, Vizl Csillával arra gondoltunk, hogy szeretnénk valami új dologba belevágni közösen. Mindkettőnknek szakácsként végeztünk, én korábban borásznak tanultam, Csillának pedig vendéglátós előélete is van. Végül a VEB2023 EKF programja kapcsán jött a lehetőség, hogy belevágjunk az Ablak a bablak nyitásába. A családunk és a barátaink segítettek a hely kialakításában és felújításában, ami nagyjából 10 hónapon át tartott.

Egészen különleges nevet kapott a kávézó. Miért pont erre esett a választásotok?

 

Mivel a lenti résznek hatalmas ablaka van, először az Ablak névre gondoltunk, de arra sokan azt mondták, hogy olyan, mint egy építőipari vállalkozás. Így aztán elkezdtünk játszani az ablak és a bab szavakkal, mivel az kávébabként és babként is megjelenik az étlapon. Végül így született meg az Ablak a bablak név.

Nemcsak a név, az épület is különleges, hiszen komoly múltja van.

 

Bizony. Alul egy üres üzlethelyiséget béreltünk ki, felül pedig két lakás volt. A két felső lakást 15 éve vette meg a főbérlő, és azóta üresen álltak. Az épület egyébként Francsics Károlyról és Auer Lipótról híres, mert a borbélymester ide jött inasnak Pápáról, itt dolgozott, majd később megvette a házat, és ő adta el Auer Lipótnak, aki a szüleinek szánta. Tehát érdekes története és múltja van az épületnek, az alsó szint az 1750-es években készült, majd az 1800-as években építették hozzá a fenti emeleteket. A Privát Veszprém projekt során a kávézó előtt volt látható Francsics Károly borbélymester egész alakos szobra is.

Miért pont Veszprémben álmodtátok meg az Ablak a bablakot?

 

Mi a testvéremmel mindketten veszprémiek vagyunk, így ez nem is volt kérdés. Én most Magyarpolányban lakom, de Veszprémben nőttem fel, a Szilágyi Általános Iskolába, majd a Lovassy László Gimnáziumba jártam iskolába. Tehát diákként mondhatjuk, hogy az étterem 100 méteres sugarú körében mozogtam, úgyhogy egyáltalán nem volt idegen a terep számunkra.

Az étterem fókuszában egyértelműen a vegán ételek vannak. Mesélsz erről bővebben?

 

Igen, vegetáriánus vegánként indultunk, de egyelőre most teljesen vegán kínálatunk van, tehát tejet és tojást nem használunk. Szerencsére úgy tűnik, hogy erre is van igény, ezért most nincs tervben ennek bővítése, de nem zártam ki a lehetőségét sem. Az alapötlet egyébként onnan jött, hogy én a bankban dolgozom innen pár percre, és állandó gondot okozott, hogy nem tudtam mit enni a környéken. Így az jutott eszembe, hogy talán mások is így vannak ezzel, érdemes lenne naponta főzni. Ezért nincs hagyományos a la carte étlapunk, hanem napi ajánlattal, levessel, főétellel és süteményekkel készülünk. Jelenleg szombaton délután 3-ig, hétköznapokon délután 5-ig vagyunk nyitva, de gondolkozunk azon, hogy bővítjük a nyitvatartást, és talán egy klasszikus étlapot is összerakunk majd. De én alapvetően nem szeretem a kötött dolgokat, és a jelenlegi formában nekünk is sokkal kényelmesebb. Így tudjuk biztosítani azt, hogy mindig friss és az idénynek megfelelő ételeket kínáljunk a vendégeinknek.

A sütis pultból sütemények és péksütemények köl is válogathatunk. Ezeket ti készítitek?

 

Igen, a pultban található sütik majdnem 100%-át mi készítjük. Vannak normál és gluténmentes sütemények, édes és sós egyaránt. Illetve kétféle kávét kínálunk, mindegyiket növényi tejjel, de akár borozni is lehet nálunk. Alapvetően környékbeli termelőkkel igyekszünk dolgozni, illetve olyanokkal, akiket ismerünk, és akikkel jó viszonyt ápolunk.

Hogy látjátok, mennyire van igény a vegán ételekre Veszprémben?

 

A fesztiválok és a programok során sok külföldi vendég érkezett a városba, és azt láttuk, hogy ott viszonylag szélesebb kör nyitott a vegán étkezésre. De azt tapasztaltuk, hogy a helyiek körében is van rá igény, mivel nem nagyon működik hasonló kávézó vagy étterem a környéken. Sokan panaszkodtak azzal kapcsolatban, hogy az éttermek többségében csak egy-kétféle vegetáriánus vagy vegán étel szerepel az étlapokon, kifejezetten vegán éttermekre pedig tényleg alig van példa nemhogy Veszprémben, de a Balaton partján sem. Ezért is örültek sokan, hogy ránk találtak, így most már a veszprémiek körében is kezd népszerűvé válni az ebédmenünk: kezd kialakulni egy törzsközönség, akik viszonylag rendszeresen járnak hozzánk. Persze mindig jönnek új és új emberek, akik éppen akkor fedezik fel Veszprémet és környéket. Ezért is volt különösen fontos nekünk az EKF-év, mert rengetegen érkeztek a városba, akik felfigyelhettek ránk.

Nemcsak a város gasztronómiai, hanem a programok kapcsán a kulturális élet egyéb rétegeibe is bekapcsolódtatok. Helyszínként szerepeltetek például a tavaly őszi Irodalom Éjszakája program során.

 

Igen, helyszínként részt vettünk az őszi Irodalom Éjszakája és a Kávéházak Éjszakája programokon és több workshopot tervezünk. Volt már nálunk használtruha-börze, és idén tervben van, hogy egy baba-mama klubot és egy szülésfelkészítő programot is elindítunk. Szóval vannak terveink a jövőre nézve, de mivel én nem főállásban vagyok az étteremben, jelenleg nem a terjeszkedés a célunk. Ahogy említettem, nagyon sokan segítettek abban, hogy az Ablak a bablak megszülessen, szinte egy közösségi kezdeményezés jött létre a családom és a baráti kör által. Ezért a jelenlegi célunk mindenképpen az, hogy jól működjön, amit megálmodtunk, és ami tavaly óta valósággá vált.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!