A zene ezer árnyalata - Hamarosan kezdődik a Chaconne Fesztivál és a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója

Kultúra Kormos H. Barbara

Felkészültél egy többnapos zenei élményre? Ha igen, olvass tovább, mert október közepén indul a Chaconne Fesztivál, amelyet a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozójával egészül ki. Hat nap, öt veszprémi helyszín, számtalan hazai és nemzetközi fellépő és koncert, amelyek közül mind a szakemberek, mind a laikus zenekedvelők könnyen találhatnak kedvükre való programot. Sőt, a hegedűhangzási versenyen a közönség aktívan részt vehet a győztes kiválasztásában is!

Fotó: Bartyik Dániel

A Chaconne Fesztivál a VEB2023 EKF nagyszabású zenei rendezvénye, ami idén október 18. és 22. között kerül megrendezésre Veszprémben. De mi is az a chaconne? Johann Sebastian Bach szólóhegedűre írt d-moll partitájának utolsó tétele, amely egyfajta fogalomnak számít a zenei világban. Ez a mű minden szempontból igen magas színvonalat képvisel és meghatározó ereje van a művet ismerők körében. Az esemény szervezésekor azért helyeztük fókuszba e remekművet, hogy bármilyen elérhetetlennek tűnik is Bach alkotói magassága, mindig emlékeztessen, mire képes a zene és mi a feladata a zenésznek, sőt bármilyen alkotó vagy előadó művésznek” – mondta Vikman Pál, a VEB2023 EKF komolyzenei programmenedzsere.

A chaconne emellett egy zenei formát is jelent, mely a barokk korszakban terjedt el, állandóság és folytonos változás kettőssége jellemezte. Az univerzális zenei formát a barokkban szinte minden létező műfajban alkalmazták, ez adta az ihletet a fesztivál megvalósításához.

„Erre utal a Chaconne Fesztivál alcíme: a zene ezer árnyalata. A chaconne bármilyen zenei stílusban megjelenhet, és ami fontos, üzenetet is hordoz. Ezt a sok műfajt, hangulatot és stílust szeretnénk „chaconne-osítani”, itt és most, eltörölni a határokat, legalább néhány napra a zenében is, hogy láthatóvá válhasson mindaz, ami lényeges”."

Milyen programok várnak az idei Chaconne Fesztiválon?

BEMELEGÍTŐ A CHACONNE FESZTIVÁLHOZ

Időpont: 2023. október 13. 17:30-18:30

Helyszín: Pannon Köztér

Miért nem érdemes kihagyni?

Vikman Pál és Juhász Zoltán dalszerző, az Ancient Spaceships frontembere az interaktív előadás során abba engednek betekintést, hogy mi is pontosan a chaconne, amelyet élőzenei betétek tesznek teljessé. 

 

ALSÓ-AUSZTRIA ZENEI ÖRÖKSÉGE

Időpont: 2023. október 17. 19:00-20:30

Helyszín: Hangvilla Veszprém

Miért nem érdemes kihagyni?

Az este során olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, akik Alsó-Ausztriában születtek, ott éltek és dolgoztak, mint például Schubert, Haydn vagy Krenek. A zeneműveket alsó-ausztriai művészek tolmácsolják.

 

ROHMANN DITTA ÉS HARTMANN DOMONKOS

Időpont: 2023. október 18. 17:00-18:00

Helyszín: Veszprém Megyeháza

Miért nem érdemes kihagyni?

Hartmann Domonkos csellóművész Veszprémben született, aki tanárával, Rohmann Dittával ad közös koncertet többek között Bach, Geminiani, Biber és Haydn műveiből.

 

IL GIARDINO ARMONICO – GIOVANNI ANTONINI: TRAUER (IT)

Időpont: 2023. október 18. 19:00-20:30

Helyszín: Hangvilla Veszprém

Miért nem érdemes kihagyni?

Az erőteljes és effektusokban gazdag világhírű milánói zenekar egy kivételes koncert során lép fel Veszprémben, ahol Haydn-szimfóniák és olyan chaconne formában komponált darabok szólalnak meg, amelyeknek középpontjában a fájdalom és gyász áll.

 

PREMECZ MÁTYÁS ORGAN QUINTET

Időpont: 2023. október 18. 20:00-21:30

Helyszín: Acticity Veszprém

Miért nem érdemes kihagyni?

Premecz Mátyás új quintetjével főképp saját szerzeményeket ad elő a fesztiválon, amelyekben egyaránt szerepet kap a jazz, a blues és a funk.

 

TRITONUS GUITAR TRIO

Időpont: 2023. október 19. 17:00-18:00

Helyszín: Veszprém Megyeháza

Miért nem érdemes kihagyni?

Három zenész, három gitár, különféle zenei korszakok és csupa olyan zenemű, amelyeket a közönség csak ritkán hallhat ilyen formában.

 

DAVID FRAY (FR)

Időpont: 2023. október 19. 19:00-20:30

Helyszín: Hangvilla Veszprém

Miért nem érdemes kihagyni?

David Fray francia világszerte ismert zongoraművész a világ számos koncerttermében fellépett már mind szólistaként, mind kamarazenészként. A Hangvilla színpadán főképp Schubert és Liszt műveket szólaltat meg a közönség számára.

 

HUNGARIAN BRASS

Időpont: 2023. október 20. 17:00-18:00

Helyszín: Hangvilla Veszprém

Miért nem érdemes kihagyni?

Bartók Béla Román népi táncai, Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiája és Johann Sebastian Bach II. Brandenburgi Versenyműve is a sokszínű együttes repertoárjában szerepel.

 

MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR

Időpont: 2023. október 20. 19:00-20:30

Helyszín: ActiCity Veszprém

Miért nem érdemes kihagyni?

A Mendelssohn Kamarazenekar nemcsak Veszprémben, de az egész világon ismert, akik a barokk zenétől a klasszikán át a kortárs zenéig több műfajban alkotnak. Ezen az estén a különleges „Mesél a homok” című előadással készülnek, amely során Cakó Ferenc élőben készített homokrajzai egészítik ki a zenei élményt.

 

ROZSNYÓI PÉTER

Időpont: 2023. október 20. 20:00-21.30

Helyszín: Hangvilla Veszprém

Miért nem érdemes kihagyni?

A hazai jazzélet különleges alakja ad koncertet a Hangvilla színpadán, amely során a klasszikus zenei világ és az improvizatív forma is megjelenik.

 

ÁBRAHÁM MÁRTA: A BACH CHACONNE TITKAINAK NYOMÁBAN

Időpont: 2023. október 21. 17:00-18:00

Helyszín: Veszprém Megyeháza

Miért nem érdemes kihagyni?

Hangverseny és előadás Ábrahám Márta hegedűművész prezentálásában, amelyből J. S. Bach 64 variációs kutatásába nyerhet bepillantást a közönség.

 

CONCORDIA A FORTE TÁRSULAT & DADOR PROJECT ELŐADÁSA

Időpont: 2023. október 21. 19:00-20:30

Helyszín: Hangvilla Veszprém

Miért nem érdemes kihagyni?

Egy különleges kooperáció, amikor a barokk zenetörténet klasszikus szerzői, mint például Cavalli és Monteverdi kerülnek a középpontba. Az este során egy táncjáték, 12 zenemű és 12 szerelmi történet bontakozik majd ki a nézők szeme láttára és füle hallatára.

 

ÁBRAHÁM CONSORT – VARIÁCIÓK EGY TÉRA

Időpont: 2023. október 22. 17:00-18:00

Helyszín: Veszprém Megyeháza

Miért nem érdemes kihagyni?

Ábrahám Márta a barokkban elterjedt variációs műformák kialakulásának zenetörténeti hátteréről mesél, amit az Ábrahám Consort hangversenye kísér.

 

LA CETRA D’ORFEO (BE) ÉS ORLANDO (HU): AY AMOR!

Időpont: 2023. október 22. 19:00-20:30

Helyszín: Hangvilla Veszprém

Miért nem érdemes kihagyni?

Azt tudtad, hogy a chaconne kezdetben tánc volt, és csak később vált zenei formává, mely több műfajra az operától kezdve, az oratóriumon át az egyházi zenéig hatással volt? A belga táncosok a népszerű veszprémi énekegyüttessel kiegészülve mutatják be ezt az igazán univerzális zenei formát.

Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója - Főszerepben egy különleges mesterség

A Chaconne Fesztivál kiegészítéseként idén egy egészen különleges rendezvény, a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója is megvalósul október 17. és 19. között, amelyen többféle hangszert láthatnak, és kézbe véve akár ki is próbálhatnak az érdeklődök. Veszprém 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa és 2019 óta az UNESCO Zene városa cím büszke tulajdonosaként ezzel a rendezvénnyel a könnyű- és komolyzenei fesztiválok mellett a hangszerek születését is szeretné bemutatni, így Európa több országából érkeznek a hegedűkészítő mesterek a Veszprémi Érseki Palotába.

A programok között zenei koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel, és ahogy Sümegi Elemér, hangszerkészítőtől megtudtuk, nemcsak a szakemberek, de a laikus zenekedvelők, és a kultúra és képzőművész iránt érdeklődők számára is izgalmas lehet.

„A hegedű egy használati tárgy, nem dísztárgy, de sokszor az emberek nem tudják, hogyan kezeljék, ezért szervezünk a találkozó során egy kiállítást, ahol be tudjuk mutatni a közönségnek. Az ide érkező művészek, hegedűkészítők számára pedig az lehet különleges élmény, hogy nemcsak megnézhetik, hanem akár ki is próbálhatják a hangszereket. Tehát a vizuális élmények mellett megjelenik az audio élmény is, és a közönség a hegedűhangzási versenyen akár a nyertesről is dönthet majd.”

A szakmai előadások során mind hazai, mind nemzetközi hangszerkészítő művészek személyes tapasztalataiba nyerhet betekintést a közönség.

„A szakmai előadásokra sem csak a szakembereket várjuk, hanem zenészeket, hangszerészeket és zenekedvelőket, akiket nemzetközi szinten elismert szakemberek előadásaival szeretnénk megajándékozni. Az sem probléma, ha a közönség nem ért angolul, mert egy szinkrontolmács fogja tolmácsolni az elhangzottakat” 

– meséli Elemér, akivel személyesen is találkozhatunk az eseményen.

Milyen programok várnak a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóján?

Milyen programok várnak a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozón?

 

HANGSZERKIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

Időpont: 2023. október 17. 17:00-18:00

Miért nem érdemes kihagyni?

Az ünnepélyes megnyitó során köszöntik a résztvevőket. A rendezvény díszvendége Simeone Morassi, cremonai hegedűkészítő mester lesz.

 

AINO SZALAI ÉS PHILIP ZUCKERMAN KONCERTJE

Időpont: 2023. október 17. 18:00-19:00

Miért nem érdemes kihagyni?

A Helsinkiben élő finn-magyar hegedűművész, Aino Szalai és a balatoni kötődésű svéd hegedűművész, Philip Zuckerman ad közös koncertet.

 

SIMEONE MORASSI: A CREMONAI HEGEDŰKÉSZÍTÉS TÖRTÉNETE

Időpont: 2023. október 18. 11:00-12:00

Miért nem érdemes kihagyni?

Morassi a vonóshangszer-készítés történetébe enged betekintést az Amati család három generációjától kezdve, Stradivarin át a Guarneri családig. 

 

SZEMMELVEISZ TIBOR: EGY HEGEDŰKÉSZÍTŐ TÁJÉKOZÓDÁSI PÁLYAFUTÁSA

Időpont: 2023. október 18. 14:00-15:00

Miért nem érdemes kihagyni?

A hangszerkészítő mester édesapján keresztül ismerte meg a hegedűkészítés szakmáját, majd tanulmányait a világ több pontján, Németországban, Olaszországban és Kanadában végezte, végül Londonban telepedett le. Az előadás során saját tapasztalatait osztja meg a közönséggel.

 

HEGEDŰHANGZÁSI VERSENY

Időpont: 2023. október 18. 18:00-19:30

Miért nem érdemes kihagyni?

A négy országból érkező hangszerkészítő mesterek a találkozó csúcspontján, a hegedűhangzási versenyen mérettetnek meg, melynek során Aino Szalai hegedűművész egy paraván mögül szólaltatja meg az összes hangszert. A győztesről nemcsak a szakma, hanem a közönség szavazatai döntenek majd.

 

BENEDEK PÉTER: A MAGYAR HEGEDŰKÉSZÍTÉS KEZDETE, FEJLŐDÉSE ÉS HATÁSA

Időpont: 2023. október 19. 14:00-15:00

Miért nem érdemes kihagyni?

Újabb izgalmas életmű: a kolozsvári hegedűkészítő mester a magyar hegedűkészítés kezdetéről és fejlődéséről mesél majd.

 

FLORIAN LEONHARD: A HEGEDŰ BEAZONOSÍTÁSÁNAK FOLYAMATA

Időpont: 2023. október 19. 16:00-17:00

Miért nem érdemes kihagyni?

Az előadás fő témája a hegedűk hitelesítésének folyamata, de a hegedűmásolatok készítésének finomabb részleteibe is bepillantást enged majd.

 

PHILIP ZUCKERMAN KONCERTJE A VERSENYGYŐZTES HANGSZERREL

Időpont: 2023. október 19. 19:00-20:30

Miért nem érdemes kihagyni?

Philip Zuckerman svéd hegedűművész a hegedűhangzási verseny győztes hangszerével ad koncertet, melyen J.S. Bach szólóhegedűre írt d-moll partitáját adja elő.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!