A VEB2023 EKF Utcakép Fejlesztési Programjának tapasztalatai – Három vállalkozás mesél

Kultúra

Az Utcakép Fejlesztési Programnak köszönhetően olyan helyiségek teltek meg élettel Veszprém belvárosában, amelyek sokáig elhagyottan és üresen álltak. Így született meg többek között az isteni kézműves fagyijáról elhíresült Füge Kávézó és Fagyiudvar, a Veszprém reggelizőhelyének kikiáltott KUNSZT! és a vegán konyha szerelmeseit csábító Ablak a bablak kávézó is. A 2023-as év végéhez közeledve most arról kérdeztük őket, hogyan élték meg a saját projektjüket, milyen lehetőséget adott az a vállalkozásuknak, illetve, hogy személy szerint mit gondolnak az EKF-évről.

Dobos Márton, Füge Fagyiudvar és Kávézó

A mi projektünk remélhetőleg egy nagyon hosszú távú dolog, ami tavaly óta már két szálon is fut. Először a Fagyiudvar jött létre, amelynek sikere nagy büszkeséggel tölt el minket, másrészről a Fagyis Kisautó, ami idén debütált, és próbáltunk vele minél több helyre eljutni.

Hogy mire vagyunk büszkék? Elsősorban a személyzetre: nem egyszerű feladat olyan embereket találni, akik őszintén tudnak törődni a vendégekkel, és ugyanazt az értékrendet képviselik, mint mi. Ha nem is sikerült ez 100%-ban, de nagyon jó az irány. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Tehát a vendégeink nem csak kávéért, sütiért vagy nyáron a fagyiért látogatnak el hozzánk, hanem azért, mert egy kis plusz kedvességet is kapnak. Ez szerintem a legfontosabb. Büszkék vagyunk arra, hogy tudunk fejlődni. Idén nyitottunk egy második kávézót, lett egy mozgó fagyis pultunk, és építjük már a második (kifejezetten a süteményeknek) termelő helységünket. Büszkék vagyunk a minőségre, és arra, hogy ennek híre ment. Sokak szerint nálunk a legfinomabb a fagyi, igyekszünk a színvonalat nem csak tartani, hanem fejleszteni is. Büszkék vagyunk a cukrászainkra, akik tavasz óta egy ötcsillagos szállodát látnak el rengeteg süteménnyel. Az EKF-évvel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy volt munka bőven. Jó volt látni, hogy a szervezők tényleg mindent megtettek, hogy ne legyen hiány programokban. Jót tett a városnak a 2023-as év, és szerintem a projektben résztvevőknek is. Bízom benne, hogy ezekkel a tapasztalatokkal a 2024-es év is sikeres lehet.

Sok olyan rendezvényen részt tudtunk venni, ahol olyanok is megtapasztalhatták a „Füge-élményt”, és megkóstolhatták fagylaltjainkat, akik eddig nem hallottak rólunk, vagy nem jártak még nálunk Veszprémben. Személyes kedvencem a Káli Piknik volt. Azért is jó tapasztalatnak bizonyult ez az év, mert tudjuk, hogy min szeretnénk változtatni jövőre, de azt is tudjuk, hogy mit csináltunk jól. Szóval a a 2023-as év legnagyobb lehetősége talán a tapasztalat volt, melyből meríteni lehet a következő évekre. A Füge általában pihen a két ünnep közt. Ez most sem lesz másként, azzal a pici módosítással, hogy szilveszter napján nyitva leszünk, hogy együtt búcsúztassuk az évet, és az Európa Kulturális Fővárosa címet is.

Tóth Andrej, KUNSZT!

Öröm számomra, hogy a 2021 szeptemberi nyitásunk óta számos régióbéli dizájnernek adhattunk lehetőséget a bemutatkozásra, több alkotóművésznek nyílt lehetősége önálló kiállításra a KUNSZT! terében, felléptek méltán elismert színészek, zenészek, vendégül láthattunk nemzetközi és hazai illusztris vendégeket. De a legnagyobb megtiszteltetés, hogy Veszprém lakossága a nyitásunk óta mellettünk áll, szeretetükkel, odafigyelésükkel támogatnak minket az év minden napján. Mi ezt érezzük, köszönet érte! Le a kalappal az EKF csapata előtt, odatették magukat! Kulturális pezsgés, infrastrukturális beruházások, meglévő értékeink gondozása, odafigyelés egymásra. Mindvégig éreztetve hogy együtt vagyunk, közösséget alkotunk. A mi felelősségünk, az itt élők felelőssége hogy a megteremtett lehetőségeket, a kapott útmutatást, az értékeinket 2024-ben s azt követően is tovább vigyük, felszínen tartsuk magunkat és Veszprémet. Mi elsősorban bemutatkozási lehetőséget kaptunk a projekttől: megmutatni kik vagyunk, milyen értéket képviselünk, honnan-hova tartunk. Hogy lehet a város szívében álló, történelmi jelentőséggel bíró, ám lepusztult, méltatlan állapotban lévő térből újra Veszprémhez és az itt élőkhöz méltó pezsgő kulturális és gasztronómiai helyszínt varázsolni, egymásban barátokra, közösségre lelni. Büszkén valljuk: a KUNSZT! Veszprém szíve.

Színes adventi programjaink után most picit mi is kiengedünk, december 27. és 30. között várunk mindenkit a szokásos nyitvatartásunkkal, majd 31-én mi is hozzátesszük magunkat az Óvárosi szilveszteri forgatagához. Búcsúztatva az Óévet, az EKF címet, de egyben bizakodva állva a friss kihívások elé.

Vizl Tamás, Ablak a bablak vegán kávézó

A projekt megvalósítása közel egy évig tartott, ami egy igen fárasztó és egyben inspiráló időszak is volt. Fárasztó, mert rengeteg munkánk van benne, hisz mindent mi találtunk ki, inspiráló, mert egyik ötlet adta a másikat, és bámulatos volt az az összefogás, amiben dolgoztunk, hisz a megvalósításban nagyon sokan – család, barátok és ismerősök – vettek részt, Így az eredmény egy nagy, közös alkotás gyümölcse lett. Mi magunk is sokat fejlődtünk ez idő alatt. Büszkék vagyunk arra, hogy egy közel 300 éves épületet, a „Francsics-házat” sikerült visszaadni Veszprémben, Veszprémnek. Ezen felül személy szerint büszke vagyok a családomra, hisz nélkülük, a támogatásuk nélkül nem ez és nem így valósult volna meg. Mi az EKF-év felénél nyitottuk meg az Ablak a Bablak vegán bisztrót, így a második félév tapasztalatairól tudunk beszámolni, amely tartalmas időszak volt. Boldogan szemléltük, hogy a polgárok újra felfedezték a régi óvárost, egyre többen sétálnak ezen a területen, ami a fejlesztéseknek és a területen létrejött új attrakcióknak köszönhető, hiszen nem egy minőségi és egyedi vállalkozásnak adott lehetőséget a projekt. A világszínvonalú események, produkciók pedig nagyon sok magyar és külföldi látogatót a városunkba hívtak, akik közül sokan jelezték nekünk is, hogy nem utoljára jártak Veszprémben.

Nagy élmény volt azt tapasztalni, hogy az általunk kitalált koncepcióra van fogadókészség, a vendégeink megkedveltek minket, többen már rendszeresen visszajárnak városon belül, de akár Mosonmagyaróvárról vagy Budapestről is. Francsics Károly szobra pedig külön inspirációt nyújt nekünk és ezáltal szinte úgy érezzük, része csapatunknak. Az is csodálatos élmény, hogy az általunk meghirdetett programokra – amelyeknek vagy szervezői vagyunk, vagy csak a helyet biztosítjuk –, nagy kedvvel és lelkesedéssel jönnek a látogatók, ahol nem egyszer új barátságok szövődnek.

Az Ablak a bablakban mi a karácsonyi időszakot munkával töltjük, reményeink szerint az általunk készített sütemények és ételek sokaknak megkönnyítik majd a karácsonyi előkészületeket, utána pedig egy nagy közös szilveszteri mulatsággal zárjuk az évet és az EKF-kalandot.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!