A Pajta Program tapasztalatai – Akit kérdezünk: Dr. Pásztorné Simon Annamária, Felsőörs

Kultúra

A Pajta Program 2021 óta az EKF-régió több helyszínen nyújtott kikapcsolódási lehetőséget a Pajta helyszínek közvetlen környezetében élők és az odalátogatók számára is. Az elmúlt hónapokban kézműves foglalkozások, beszélgetések, koncertek, hagyományőrző alkalmak és közösségépítő tevékenységek kerültek megszervezésre több mint 20 településen. Új interjúsorozatunkban arra voltunk kíváncsiak, hogyan élték meg a szervezők a már lezajlott programokat és milyen tapasztalatokkal gazdagodtak, akár települési szinten is az utóbbi időszakban. Ezúttal Dr. Pásztorné Simon Annamáriát, a felsőörsi Pajta vezetőjét kérdeztük.

Mit tart a 2023-as Pajta Program legsikeresebb eseményének/projektjének és miért? Mi volt a legnagyobb erőssége a teljes programnak?

 

Nehéz erre válaszolni, mert mindegyik programtípus más miatt volt fontos számomra. Nagyon izgalmasak voltak az ismeretterjesztő előadások, a Színes estek, amelyek tavasszal és ősszel kerültek megrendezésre, s az volt a célja, hogy tágabb környezetünket, a Balaton-felvidéket jobban megismerhessük. Nagy öröm, hogy színházi előadást vihettünk az iskolába, hangszerbemutatót az óvodába és az iskolába. Büszke vagyok rá, hogy templomainkba neves komolyzenei fellépők szerepeltek. Fontos, hogy a körülöttünk lévő kulturális teret tágítsuk és megismertessük az érdeklődőket újabb és újabb formákkal. Hálás vagyok a workshopokért, amelyek összehozták az embereket, lehetett vesszőt fonni, krémet, ékszert készíteni, barkácsolni, filmet készíteni. A koncertek egyszerre nyújtottak szórakozást és találkozási lehetőséget a helyi közösségnek.

Voltak-e új folyamatok, jelenségek, amelyek a program hatására kezdődtek el? Ez minek köszönhető?

 

Igyekeztünk megfelelő marketing eszközökkel előkészíteni a lakosságot a Pajta Programra, amely már tavaly elindult nálunk. A fokozott érdeklődés érzékelhető volt, de a rengeteg környékbéli program sokakat elvont a helyi lehetőségektől. Külön kezdeményezést nem tudnék kiemelni.

Dr. Pásztorné Simon Annamária

Mire lehet szükség ahhoz, hogy ez folytatódjon?

 

Sajnos a válaszom nagyon egyszerű: pénzre. Bár sokszor mondjuk, hogy ez nem csak pénz kérdése, azért az alkotók fellépők elhívása pénzbe kerül és nem kevésbe. Emellett jó lenne olyan apparátus, amely csapatban készíti el a programokat, hiszen mi szervezők leggyakrabban egyedül dolgozunk. Amellett figyelni kell a közösségszervezésre, hiszen a rendezvényszervezés nem azonos ezzel, más kvalitásokat kíván meg.

A helyi hagyományok, tovább adható tradíciók közül mi az, ami megjelent a program során?

 

Mivel van helyi kézművesség, a vesszőfonás megjelent a foglalkozások kínálatában, ezzel a helyi pedagógusok is megismerkedtek. Több mint 10 éve Ringató foglalkozásra jönnek össze a kisgyerekesek, azt szintén ebből a programból tudtuk finanszírozni idén. Nagy büszkeség, hogy Árpád-kori templomunk hagyományosan nyáron is megnyílik a komolyzenei koncertek során, és neves fellépőket hallgathatnak a betérők. Egyes fellépők meghívása kapcsolódott hagyományőrző programjainkhoz, így a Falunaphoz, a Szüreti mulatsághoz, a Gyereknaphoz, az Idősek napjához.

Mik azok a személyes élmények, amik érték? Mi az, amit esetleg másképp csinálna, ha most indulna el a programmal? 

 

Én minden programra nagy szeretettel készültem, legyen szó az előkészítés vagy a megvalósítás/elszámolás fázisról. Öröm volt gondolkozni, keresgélni, hogy milyen rendezvények legyenek, kit hívjunk, akik megfelelnek a Pajta szellemiségének, de a helyi közösségre is inspirálóan hathatnak. Minden program után gazdagodtam, egyrészt az előadók személyiségének köszönhetően, másrészt a résztvevők reakcióit látva, elégedett voltam. Nem szabad elfelejteni, hogy a Pajta mellett a saját „falusi” programjainkat is szerveznem kellett, ez nagy teherbírást és jó időbeosztást várt el tőlem. Igazából nem csinálnék semmit másképp.

Hogyan segíti a Pajta Program a településen megvalósuló turisztikai programok szervezését, megvalósulását? 

 

Sajnos azon kevés települések közé tartozunk, akik nem rendelkeznek művelődési házzal, nekünk másban kell jónak lennünk, így a rendelkezésre álló Civilházunkat tavasztól-őszig igyekeztünk megtölteni programokkal, eseményekkel. Ez természetesen érinti a turizmust is, hiszen a település fő nevezetessége az Árpád-kori katolikus templom, amelyet sokan látogatnak. Ez a nyári időszak nagyon frekventált a Balaton közelsége miatt, így a tavaszt és az őszt helyeztük centrumba a programok szempontjából, bízva, hogy nem csak helyiek látogatják. A workshopok esetében kicsit bajban voltam, mert a helyiekre jobban számítottam, de sok vendég is eljött a környező településekről, amelyet azért utólag már nem bántam.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!