A Pajta Program tapasztalatai – Akit kérdezünk: Benkő Gabriella, Márkó

Kultúra

A Pajta Program az elmúlt bő két évben az EKF-régió több helyszínen nyújtott kikapcsolódási lehetőséget a Pajta helyszínek közvetlen környezetében élők és az odalátogatók számára is. Ezalatt az idő alatt kézműves foglalkozások, beszélgetések, koncertek, hagyományőrző alkalmak és sokszínű közösségépítő tevékenységek kerültek megszervezésre több mint 20 településen. Új interjúsorozatunkban arra voltunk kíváncsiak, hogyan élték meg a szervezők a már lezajlott programokat és milyen tapasztalatokkal gazdagodtak, akár települési szinten is az utóbbi időszakban. Az első részben Benkő Gabriellát, a márkói Pajta helyszín vezetőjét kérdeztük.

Mit tart a 2023-as Pajta program legsikeresebb eseményének/projektjének és miért? Mi volt a legnagyobb erőssége a teljes programnak?

 

Nem egyszerű feladat egy eseményt kiemelni, hiszen közel 30 rendezvényünk valósul meg 10 tematikus kategóriába sorolva a 2023-as évben, melyek nagyrésze más-más nézőpontból ugyan, de egyformán sikeres és kedves számunkra. Látogatószám tekintetében például a Táncoló Csemeték néptáncoktatási és táncház sorozat, valamint a komoly- és könnyűzenei koncertek kiemelkedőek. Újítások szempontjából az Öko Márkó környezettudatos nevelést és életformát népszerűsítő sorozatunk meghatározó. Szakmaiságában és innovációjában a Párbeszédek kiállítás sorozat a Művészetek Háza Veszprémmel közös projektünk kiemelkedő. A Sonnenstrahlen-Napsugarak program erőssége, szíve és lelke az azt létrehozó és megvalósító civil és egyházi szervezetek összefogásában rejlik. A teljes program a már 2021-es első tervezési időszak óta csapatmunka, és erre büszkék is vagyunk. Ezáltal, hogy az egyes események közöségekhez kapcsolódnak sokkal legitimebbek, biztosabb látogatói bázis várható és nagy lelkesedéssel, körültekintéssel és örömmel szervezik a legkisebb programot is.

Voltak-e új folyamatok, jelenségek, amik a program hatására kezdődtek el? z minek köszönhető?

 

Már maga a pályázat megjelenése, az EKF régióhoz való csatlakozás lehetősége is inspirálóan hatott a közösségeinkre. Úgy gondolom, a lehetőség ténye felpezsdített bennünket a kilátásba helyezett anyagi és szellemi források motivációt jelentettek. A 2022-es első pályázati siker bebizonyította, hogy érdemes együtt dolgoznunk. Már ekkor kiderült, hogy egy külső inspiráció anyagi támogatással mekkora előrelépést tud adni. És valóban jött létre - úgy hiszem ennek hatására is - új közösség, a Faluszépítők csoportja, akik 2022-ben még, mint „külső” segítők, 2023-ban már programgazdaként, egyesülettel kooperálva valósítanak meg saját programokat.

Nem elhanyagolható érdeme és pozitív hozadéka a programnak, hogy több új arcot látunk, akik lakótársaink a községben, de korábban nem látogatták rendezvényeinket, illetve a környező településekről érkeznek hozzánk. Újabb szakmai kapcsolatok szövődtek, melyet a számos minőségi közreműködőnek és a lelkiismeretes egyesületi munkának köszönhetünk. A változatos minőségi programkínálat (táncház, öko Márkó sorozat, komoly- és könnyűzenei koncertek, szakkörök, kiállítások) valóban hidat képez a falu lakói, Márkó és a környező települések között.

Benkő Gabriella

Mire lehet szükség ahhoz, hogy ez folytatódjon?

 

Meggyőződésem, hogy a településen a közös kulturális programszervezés modellje a jövőben is megmarad. Azt hiszem mondhatom az egyesületi vezetők nevében is, hogy tudunk és szeretünk együtt dolgozni. Sokkal színesebb és minőségibb programkínálat jön létre, ha segítjük egymást és közösen gondolkozunk. A Pajta Programhoz kapcsolódó pályázati lehetőség, és mint összefogó erő nagyon fog hiányozni, ezt biztosan érezni fogjuk a jövőben.

A helyi hagyományok, tovább adható tradíciók közül mi az, ami megjelent a program során?

 

Tulajdonképpen a programok meghatározó része közösségekhez kapcsolódik, a közösségek pedig vagy régre visszanyúló hagyományt ápolnak, vagy 10-20 éves fennállásukkal hagyományt teremtenek. Ha régre nyúlunk vissza Márkót a török időket követően sváb telepesek építették újjá. A sváb szellemi és kulturális örökséget ápolja a Steixner István Német Nemzetiségi Énekkar; ők szervezték a Kórustalálkozót és valósítják meg 2023 decemberében az Adventi ünnepi koncertet, mely rendezvények bemutatják a máig fennmaradt márkói sváb dalkincset. Aktív program megvalósítónk a Márkói Németek és Magyarok Baráti köre, hozzájuk kapcsolódik az Öko Márkó sorozat. A nagycsoportos óvodás gyermekeknek játékos német nyelvi foglalkozás segíti a német gyökerekhez való kapcsolódást. A Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület és a Márkói Kamara TehátRum Egyesület pedig a néptáncoktatás, valamint a színjátszás hagyományát ápolják és teremtik meg napjainkban.

Mik azok a személyes élmények, amik érték? Mi az, amit esetleg másképp csinálna, ha most indulna el a programmal? 

 

2021 novembere óta szinte minden nap egy-egy új élmény ért, hiszen márkói munkám és a Pajta program indulása a településen teljesen egy időre esik. Egyszerre volt szerencsém új munkakörnyezetemmel, a település lakóival és az EKF-fel is megismerkedni. Ha visszagondolok talán azt tartom szakmai kihívásnak, és egyben eredménynek is, hogy ismeretlenül egy új közösségbe bekerülve ilyen gördülékenyen és sikeresen vettem, vettük az akadályokat. A legfrissebb sikerélményem a német foglalkozásról távozó gyerekek önfeledt megnyilatkozása arról, hogy ez a foglalkozás szuper, „este” 6 órakor is csupa mosollyal jöttek ki a teremből, és persze jövő héten is jönnek!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!