A nap, amikor minden a vizek körül forog - Március 22. a víz világnapja

kikapcsolódás

Március 22-én, a víz világnapján, valamint az előtte és utána következő napokban Veszprémben és a Balaton környékén több program fókuszában is a víz témaköre áll majd. Legyen szó környezettudatosságról szóló előadásokról, slam poetry estről vagy informatív, de szórakoztató gyerekprogramokról, a világnap alkalmából a régióban több helyszínen is közelebb kerülhetünk éltető elemünkhöz.

"Cselekednünk kell annak tudatában, hogy a víz nem csak egy kihasználandó erőforrás, hanem emberi jog, amihez mindenkinek joga van, minden körülmények között" - olvashatjuk a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum kezelésében lévő Víz világnap hazai honlapján.


A víz világnapját március 22-én ünnepeljük. 1993 óta - az ENSZ közgyűlésének kezdeményezése alapján - azzal a céllal emelkedik ki a hétköznapok sorából, hogy ráirányítsa az emberiség figyelmét a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

 

Minden évben egy kiemelt téma, mottó kerül a programok fókuszába. Idén a békére irányítják a figyelmet, az alábbi üzenetekkel:

 

- A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés vagy szennyezett, ha az embernek küzdenie kell a hozzáférésért, komoly feszültségekhez vezethet. Törekedni kell az együttműködésre a víz igazságosabb elosztásért, hozzájárulva ezzel a béke megteremtéséhez.

 

- A jólét és a béke a vízen is múlik. Miközben az országok egyre hangsúlyosabban foglalkoznak az éghajlatváltozással, a tömeges migrációval vagy a politikai feszültségekkel, egyre sürgetőbbé válik a vízügyi együttműködések középpontba állítása is.

 

- A víz kivezethet minket a válságból.  A közösségek és országok közötti együttműködést teremtheti meg a víz igazságos elosztása – ezt a célt szolgálják az ENSZ nemzetközi szintű egyezményei és a helyi szintű intézkedések.

 

A helyi rendezvények mellett a Duna Múzeum országos programokat is meghirdetett: így például hazánkban is meghonosították a Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water”) nemzetközi akciót, meghirdettek alkotópályázatot és a vízről való beszélgetéssel kezdődő focimérkőzésen való részvételre is buzdították az érdeklődőket.

Régiónkban is több intézmény, szervezet tiszteleg éltető elemünk előtt, ezekből állítottunk össze egy ajánlót.

VESZPRÉM

Veszprémben az MHT Veszprém vármegyei Területi Szervezete március 20-án 10 órakor a veszprémi Víziközmű Múzeumban tartja az általános- és középiskolák számára kiírt rajz-, dolgozat és fotópályázat eredményhirdetése és ünnepélyes díjátadása. Ugyanaznap és ugyanezen a helyszínen 14 órától fiatal szakemberek adnak elő szennyvíztisztító rendszerekről.

 

Az egészséges élet és egy jó kávé is a tiszta vízzel kezdődik! - ezzel mottóval a víz világnapjáról szól az odaLÖKött KÖLtészet (Slam Poetry Veszprém) és FOTON Audiovizuális Centrum márciusi eseménye pénteken (március 22.) 19.00 és 22.00 között.

 

„Dihidrogén-monoxid. Csodálatos kincs, mely mindhárom halmazállapotában csak bolygónkon található meg természetes körülmények között. Elengedhetetlen szükséglet, iható formájában sajnálatos módon egyre szűkösebb tartalékokkal rendelkezünk. A víz világnapján mi más is lehetne a témánk, mint ez az életelixír” - írják a szervezők.


Előadónak is lehet jelentkezni és jegyek is vásárolhatók még az eseményre. 

BALATON

Hévízen március 21-én, csütörtökön 17.00 órakor az újonnan megnyílt Deák téri könyvtárban Hermann Katalin művészettörténész tart előadást Víz a képzőművészetben címmel, majd előzetes regisztrációhoz kötött élményfestésen alkothatnak az érdeklődők. Jelentkezni a [email protected] címen lehet.

Pénteken Siófokon edukatív és szórakoztató programkavalkáddal a Fő térre vár gyerekeket és felnőtteket a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. 9.30 és 14.00 között. Lesznek kézműves és vizes játékok, színpadi kvíz, laborbemutató, valamint az érdeklődők megtekinthetik a DRV diagnosztikai autóját és munkavédelmi eszközeik egy részét. Természetesen nem maradhat el a megszokott gyermekkoncert sem, idén Kovácsovics Fruzsina és zenekara lép fel, majd átadják víz világnapi rajzpályázatuk nyereményeit a díjazottoknak. Interaktív programokból sem lesz hiány, feltárul egy mentő-, egy tűzoltó- és egy szemetesautó belseje, és a jelenlevők megismerkedhetünk a biztonságos fürdőzés szabályaival is.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park több programot is szervez a Víz világnapja alkalmából. A balatonfenyvesi Fehérvízi-láp megismerésére indul vezetett túra március 23-én. A négy kilométeres, két és fél órás útra indulókat 9.45-kor várják a balatonfenyvesi Imremajor után, az egykori Rigóházi majorhoz vezető aszfaltos út végén. A Nagyberekben található Fehérvízi-láp nemzetközi jelentőségű vizes élőhely. A túra alkalmával a résztvevők beszélgethetnek a vizes élőhelyek jelentőségéről, mélyebben megismerhetik a terület természetvédelmi vonatkozásait, történetét, a néhány éve végzett vizes élőhely rekonstrukciós munkákat, és közben megcsodálhatják a berek fajgazdag madárvilágát. Nagy valószínűséggel megfigyelhetik a nagy lilikek és nyári ludak több százas csapatait, találkozhatnak a területen táplálkozó és telelő récefajok sokaságával és az őket vonzó ragadozómadarakkal, mint például az itt nagy számban előforduló rétisassal.

A Nők a Balatonért Egyesület a víz világnapja alkalmából szabadtéri, interaktív balatoni „kincskereső” játékot hirdet családok, baráti társaságok, de akár egyéni indulók részére. Az esemény vasárnap (március 24.) Balatonfüreden lesz, a Tagore sétányon található Bodorka Látogatóközpont előtt. Nevezni 14.00-15.30 között, játszani pedig 17 óráig lehet. A kincskereső játék előtt, 14 órakor megkoszorúzzák a Balatont.

Balatongyörökön, a strand bejáratánál ugyancsak vasárnap 15 órától megrendezik a hagyományos Víz-Napi Balcsi-Partit, ahol rengeteg érdekes információt tudhatnak meg a résztvevők a vízzel kapcsolatban. A Balaton megkoszorúzása mellett játékparkkal, papírhajó hajtogatással és vízkóstolással is várják a gyerekeket és szüleiket.

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség, hagyományaihoz híven idén is megszervezi a víz világnapjához kapcsolódó konferenciáját, március 26-án 10 órától Siófokon, az önkormányzat nagytermében. Tekintettel arra, hogy idén a Víz Világnap mottója a „Víz a békéért”, ezért a rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a közös munkák, együttműködések eredményeiről, többek között a 19. Világ Tavak Konferenciájának közös nyilatkozatáról, az integrált vízgazdálkodás és tájhasználat harmonizálásáról, a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor kutatási eredményeiről, a 2023. évi C. törvény vízparti területeket érintő módosításáról, valamint a Balaton térségében megvalósult projektek közösségi jelentőségeiről.

Az eseményen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges március 21-én 16.00 óráig a [email protected] címen.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!