“A jó fagyi titka a megfelelő minőségű alapanyag” - Beszélgetés Lovizer Ferenccel, a fonyódi Nosztalgia fagyizó tulajdonosával

gasztro VEB2023

A Nosztalgia fagyizó Fonyódon 1954 óta működik, még Ferenc nagynénje, Ilonka néni alapította azzal a céllal, hogy a megédesíthesse a település lakóinak mindennapjait. Ilonka néni férje, Feri bácsi a kezdetekben még cukorkakészítéssel is foglalkozott, de 1964-től már kizárólag fagyit árulnak a Nosztalgiában.

Fotó: VEB2023

Lovizer Ferenc, a fagyizó jelenlegi tulajdonosa eredeileg villamos gépszerelő volt, nagynénje hatására vált cukrásszá. “Ilonka néni mellett tanultam ki a cukrász mesterséget és azóta is az ő receptjei alapján készítjük a fagylaltokat – persze ma már sok újdonsággal megfűszerezve.” - mondja. 

Hogy milyen élmény köti Ferencet az első fagyi elkészítéséhez? 

“Emlékszem az első hétvégémre a fagyizóban. Ilonka néni fodrászhoz ment, egyedül hagyott, én pedig nekiláttam a fagyikészítésnek."

Ferenc azt is elmondja, hogy az régen a csoki, a vanília, a puncs, a citrom, a karamell és az eper számítottak klasszikusnak. Az új ízek felfedezése és beintegrálása pedig nem volt könnyű feladat, amíg Ilonka néni még élt. “Az első újítást nagyon nehezen fogadtattam el Ilonka nénivel. Pedig szűk volt a pult is, a választék is. Az első újdonság aztán a bodzafagyi lett, amit akkor kísérleteztem ki, amikor Ilonka néni épp aludt. Ízlett neki, felkerülhetett a menütáblára.” - meséli. 

A kínálat azóta rengeteget változott - a szűk pult és a szűk kínálat már a múlté. Most állandó jelleggel 24 féle fagyit kóstolhatunk, összesen pedig körülbelül 40 íz szerepel a lehetőségek között. 
Az alapanyagokat Ferencék környékbeliektől szerzik be – gyakran biokertészetből érkeznek a gyümölcsök. A túros fagyiba például kizárólag biocitromok héját reszelik bele. 
Ferenc azt vallja, hogy a jó fagyi titka a minőségi alapanyag. “Itt nem ceférnek való eperből készül a fagyi.” - mondja. 

Fotó: VEB2023

Érdekesség, hogy egy nap akár 61 kg fagylalt is készül. Ferenc hajnalban kel, akkor kezdi el a fagyikészítést. Korábban a pultban is gyakran lehetett látni, de ma már nem ő dolgozik az üzletben, a vendégek viszont így is teljes mértékben elégedettek. Az újdonságok mellett ugyanis maradt a retro ízekből is néhány és olyan különlegességeket is kóstolhatunk itt, mint például a sós, pirított szotyolás, cukorba mártott fagyi. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!