„A Balatoni borvidék előnye mindenképpen a sokszínűség” – A Balatoni Borok Versenyéről a bíráló bizottság elnökével, Fiáth Attilával beszélgettünk
Május végén 19. alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét Balatonfüreden, amelynek eredményhirdetésére június 15-én kerül sor. Összesen hat kategóriában hirdetnek majd győztest, így hamarosan kiderül, melyek a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert, pezsgő és gyöngyöző borai, és azt is megtudhatjuk, hogy melyik lesz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és Veszprém bora.
Fiáth Attila, a zsűri elnöke közgazdász végzettséggel rendelkezik, egyetemi tanár a Budapesti Corvinus Egyetemen, és nemzetközi borakadémikusként is tevékenykedik. Véleménye szerint a Balatoni Borok Versenye nem csak egy megmérettetés, hanem egy fontos találkozási lehetőség is.
A verseny különlegességeként azt emeli ki, hogy mind a hat alrégió, azaz a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék borai is megtalálhatók az eseményen, ami egyértelműen azt az állítását támasztja alá, hogy mennyire sokszínű és sokoldalú a Balaton.
A verseny során a zsűri tagjai a klasszikus, százpontos rendszer alapján értékelték a borokat. A kóstolás végig „félvakon” történt, azaz a borok fajtáját ismerték csak a zsűritagok, de ezen felül semmilyen egyéb információ nem állt rendelkezésükre a kóstolt tételekkel kapcsolatban. A bíráló bizottság hét főből állt, és az ő pontszámaik alapján állították sorba a különböző borstílusokat. Ahol a kialakult eredmények alapján nem került ki egyértelmű győztes, ott egy úgynevezett csúcszsűri, tehát a bizottság egy szűkebb köre egy újabb fordulóban döntött a kérdéses tételekről, szintén „félvakon”.
Meglepő, de az olyan különlegesebb fajták, mint például a juhfark, a furmint vagy a kéknyelű, tehát a borvidék magas minőségű bort adó szőlőfajtáiból egészen kevés tétel indult a versenyen, így nem is volt lehetőség ezeket megkóstolni.
A Balatoni borrégió adottságairól Attila kifejezetten pozitívan vélekedik, nagy előnyeként mindenképpen a klimatikus adottságait emeli ki: a talaj szerkezete miatt az északi oldal az ásványos, komolyabb fehérboroknak, a déli oldal pedig a könnyedebb, gyümölcsösebb vörösboroknak kedvez.
A borakadémikus egyébként több szálon is kötődik a Balatonhoz és azt is kijelentheti, hogy jelenleg a ezzel a borvidékkel a legaktívabb a kapcsolata. Gyerekkorában, a nagyszülei balatonlellei nyaralójában szinte az egész nyarat a Balaton mellett töltötte, és mai napig az élete szerves részét képezi a tó: folyamatosan ingázik a Balaton és a főváros között. Borakadémikusként gyakran vesz részt versenyeken, kóstolókon, borbemutatókon a régióban és a Balatoni Kör szakmai mentoraként komoly szerepe van abban, hogy évről évre mely borok kerülnek a BalatonBor címkével ellátott palackokba. Sokszor magát csak „wine stylistként” aposztrofálja, és ha pár szóval vagy stílussal kellene jellemeznie a Balatoni borrégiót, egyértelműen a könnyed és szerethető stílust emelné ki.