A Balaton festője, a Badacsony rajongója: Egry József

Kultúra VEB2023 / Fotó: Laczkó Dezső Múzeum

Tudtad, hogy Egry József felesége minden vagyonát arra költötte, hogy férje kedvére festhessen? És azt, hogy az Egry házaspár badacsonyi villája ma emlékmúzeumként működik? Olvass tovább és ismerd meg egyik legkiválóbb festőnk balatoni kötődését!

Egry József 1883-ban született, napszámos-paraszti család sarjaként, így korántsem volt egyértelmű, hogy végül értelmiségi pályán találja majd magát. Autodidakta módon kezdett el festeni, majd Szinyei Merse Pál társaságában elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát és 1910-től szinte folyamatosan kiállító művész volt. Bár eleinte festményein szegény sorsú parasztembereket ábrázolt, legismertebb és legsikeresebb művei középpontjában a Balaton áll – annak fényei, természeti szépségei, hangulatai. 

Az első világháborúban megsérült és a badacsonyi hadkórházba került, ahol megismerte önkéntes ápolónőként tevékenykedő későbbi feleségét, Pauler Juliskát, akibe azonnal beleszeretett és aki történetesen házas volt. Végül az asszony elvált, hogy Egry-vel élhessen: 1918-ban összeházasodtak és Keszthelyre költöztek, majd később egy badacsonyi birtokra költöztek, a hegy tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Balatonra. Ezt a nagy kiterjedésű kertet a házzal együtt pénzügyi okok miatt 1938-ban eladták, majd abba a háromszintes műteremházba költöztek, ahol a festő számtalan művet alkotott és ahol jelenleg emlékmúzeum működik. 

Az Egry József Emlékmúzeum néhány perc alatt visszarepít a múltba: itt nemcsak a festő vázlatait, rajzait, feljegyzéseit és festményeit vehetjük szemügyre, de olyan apró kincseket is, mint a Balaton festőjének kézzel faragott széke, beszáradt temperás tubusai, ecsetei, tányérjai és ruhadarabjai. 

Az Egry József Emlékmúzeum 2022-ben felújítás miatt zárva tart!

De nemcsak az egykori lakóház és a múzeum, hanem az egész Badacsony-hegy őrzi a festő emlékét: ha a hegy szívében korzózunk, biztosan végigsétálunk az Egry József sétányon, ha pedig túrázunk és kilátóhelyeket vadászunk, biztosan rátalálunk majd az Egry József-kilátóra, ahol egykor az ifjú Egry házaspár első badacsonyi birtoka állt és ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Badacsony szőlőkkel borított lankáira, a Balatonra és a fonyódi hegyekre. 

2023-ban a festő születésének 140. évfordulóját ünnepeljük

Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő művészt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Talán kevéssé köztudott, hogy a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum képzőművészeti gyűjteménye közel 50 darab Egry-képet őriz, köztük olyan jelentős főműveket, mint a Szent Kristóf a Balatonnál, vagy a Szivárvány. Ám számos személyes jellegű dokumentum, zömében levelek és fényképek is lapulnak a múzeumi adattárban. 2023-ban különleges kiállítás nyílik az EKF év keretében, amelynek koncepcióját a festő külföldi utazásai inspirálták. A művész 1919–20 körüli badacsonyi letelepedését követően készült, balatoni képei kerülnek párhuzamba az olaszországi utazások során készült, tenger menti alkotásokkal. A közgyűjteményekben megtalálható munkák mellett magántulajdonban lévő, féltve őrzött és a nagyközönség elől elzárt művek is bemutatásra kerülnek.

Az évfordulóhoz kapcsolódva, szimbolikusan 140 darab műalkotást felvonultató és a veszprémi múzeum mindhárom időszaki kiállítótermét megtöltő kiállítás rendhagyó kísérőprogramokkal is várja majd a közönséget: élményközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások, egyedi tárlatvezetések, akár gasztronómiai estekkel egybekötve.

 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!