5 érdekesség az inotai hőerőműről

Történetek VEB2023 / Fotó: Fortepan, Ivánkay Kálmán

Az 1950-es években épült inotai erőmű, amely évek óta kihasználatlanul áll a Veszprém felé vezető út mellett, 2022-ben éledt újjá a VEB2023 EKF program keretében. Az egykor áramot szolgáltató hatalmas gyárépület és a hozzá tartozó birtok azóta izgalmas helytörténeti séták, audiovizuális produkciók, koncertek és a 2023-ban debütáló INOTA Fesztivál helyszíne lett.

Az erőmű fél évszázadon át szolgáltatott áramot, de ennél még sokkal többet is tett. Az ott dolgozók számára egyes részei közösségi térként is funkcionáltak, hiszen a munkások gyakran teljes napokat is eltöltöttek a gyár területén. A szomszédos Béke Művelődési Központban ebédlő, könyvtár, mozi-, és színházterem is helyet kapott, amelyekről nem túlzás azt állítani, hogy mindegyik egy-egy építészeti és művészettörténeti csemege. Az erőmű és környezete még számtalan érdekességet és titkot rejt, ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

  •      A művelődési házban sétálva olyan érzésünk lehet, mintha egy kiállításon járnánk. Hogy miért? Többek között Bernáth Aurél, Rozsda Endre és Kovács Margit alkotásokat is találunk itt, ráadásul kivételesen szép állapotban.
  •      Az inotai hőerőmű az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt, csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Három hatalmas, illusztris hűtőtornya újszerű vízhűtéses technológiájukkal forradalmi újításnak számítottak, amivel Heller László és Forgó László mérnökök elnyerték az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás nagydíját. Inotának köszönhető, hogy ezek a kürtő alakú hűtőtornyok hamarosan elterjedtek a világban.
  •      Az erőmű elkészülése után néhány évvel, az 1950-es évek végén megszületett az Inota csokiszelet, ami egy puffasztott tarhonyával töltött nugátszelet volt.
  •       Az író Hamvas Béla 1951-től az erőmű építésén dolgozott, kora reggeltől késő éjjelig dolgozott többezer munkatárásával együtt. Barátjának így írt erről az időszakról: „A középpont a korcsma és a népbolt. Itt benne vagyok a templomtalan tömegben. Gyűjtöm azokat a szavakat, amelyeket itt a legtöbbször használnak, persze trágárságok, és a katonaság ehhez képest igen finom hely volt... Azt hiszem, kevés ember ússza meg ezt belső károk nélkül. Az őrültség, a nevetségesség és az erkölcsi sötétség teljesen egyforma. Mindez eszeveszett iramban, hogy fel se lehessen eszmélni."
  •      Az erőmű területén több filmforgatás is zajlott, köztük olyan hollywood-i produkciókkal, mint a Vörös Veréb Jennifer Lawrence-szel, a Szárnyas Fejvadász 2049 Ryan Goslinggal vagy a John Wick Mel Gibsonnal.

Inota Fesztivál

INOTA Fesztivál

 

Az INOTA Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az VC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezése. A hazai underground zenei és vizuális szcéna összefogásával létrejött esemény célja, hogy megvalósuljon Magyarország legnagyobb olyan rendezvénye, amin nem csak előremutató zenei actek, de fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások is felsorakoznak.

Ahogyan a - ma már nem üzemelő, de máig lenyűgöző monumentalitású, három ikonikus hűtőtornyával messziről látható - Inotai hőerőmű többszáz embernek adott munkát a maga korában, úgy tölti meg az INOTA Fesztivál 2023. augusztus 31. és szeptember 3. között ezeket a tereket a legkülönfélébb impulzusokkal, mindenekelőtt olyan művészekre és előadókra fókuszálva, akik alkotásaikkal műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek, ötletek csíráit ültetik el a szemlélőben.

És itt nem áll meg a projekt: az INOTA Fesztivál szilárd célkitűzése a szakmai párbeszéd létrehozása a különböző művészeti ágak és a kreatívipar képviselői között, amely segítségével egy jövőbe mutató, nagyívű vízió jöhet létre a három ikonikus hűtőtorony tövében elterülő komplexum hasznosítási lehetőségeiről.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!