4 ok, amiért érdemes márciusban felfedezni a Balaton környékét

kikapcsolódás

A március igazi csodákat hoz a Balaton környékének életébe. Ilyenkor elkezdenek virágba borulni a mandulafák, hóvirágszőnyegek borítják az erdőket, krókuszok és aranyeső bokrok sárgállanak az utcákon. Egyre többet süt a nap, az idő is kellemes, ám még egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy egy kiadós túrán túl melegünk lesz. Összegyűjtöttünk négy okot, amiért a március különösen jó időszak arra, hogy felfedezzük a környéket.

Tanúi lehetünk a mandulavirágzás legszebb pillanatainak

 

Ez pedig azt jelenti, hogy ilyenkor a virágzás legszebb fázisait csodálhatjuk meg. Bár már február végén kipattannak az első virágok, március első felében már szinte mindenhol teljes valójukban ragyognak a mandulafák koronái. Ilyenkor lépten-nyomon fehérben és rózsaszínben pompázó fák övezik az utunkat és van néhány olyan helyszín is, ahova kifejezetten a látvány miatt érdemes ellátogatni. Ilyen például a Szent György-hegy, ahol a kápolna és a Balaton képét ilyenkor mandulafák tucatjai keretezik, a Csobánc, ahol a hegy több része is virágba borul ilyenkor, és természetesen nem lehet kihagyni a Káli-medencét, illetve Balatonudvarit és környékét sem, ahol egyébként minden évben Mandulavirágzás teljesítménytúrát is rendeznek.

 

Ilyenkor már kellemes időben látogathatjuk a vadasparkokat és állatsimogatókat

 

Sok szabadtéri programot kínáló hely, vadaspark és állatsimogató szünetre megy a téli időszakban, azonban márciusban a legtöbb szabadtéren bejárható helyszín újra megnyitja kapuit. A Salföldi Majorban például őshonos magyar háziállatokkal tölthetjük a napot, Balatonudvariban alpakák között sétálhatunk, a Festetics-kastély parkjában található madárparkban pedig récéket, pávákat és különleges, egzotikus madarakat nézhetünk meg.

 

A jó időben elkezdődnek a madárvonulások

 

A téli időszakot melegebb éghajlaton töltő madarak, ha az időjárás is kegyes hozzánk, március végén már vissza-visszatérnek hozzánk. A Kis-Balatonnál például ilyenkor nagy a jövés-menés; a kócsagok, a kanalasgémek és a különféle récefajok is újra megjelennek. Ilyenkor nem csak látványos visszatérésüket figyelhetjük meg, hanem Balaton-szerte mindenhol reggelente már madárcsicsergésre ébredhetünk és egyre több és több kismadár repked körülöttünk.

 

A hosszú hétvégék számtalan programmal várnak

 

2024-ben az a szerencsés helyzet állt elő, hogy két hosszú hétvégénk is van, amik tökéletesek egy-egy rövid pihenésre, kirándulásra a Balaton környékén. Március 15-én háromnapos hosszú hétvégén indulhatunk útra, március legvégén pedig a húsvéti ünnepeken. Ilyenkor túrák, futóversenyek, gasztroprogramok, színházi előadások, koncertek és gyerekprogramok várnak mindenkit a kellemesen tavaszi időben, több helyszínen.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!