4 ok, amiért érdemes februárban felfedezni a Balaton környékét

kikapcsolódás

Még épphogy benne vagyunk a télben, de már fél lábbal a tavaszt tapossuk. Ennek az átmeneti időszaknak is megvan a maga varázsa, például, hogy megfigyelhetjük a még látszólag alvó, de már nagy erőkkel ébredező természetet. Éppen ezért nem érdemes arra várni, hogy a hőmérő higanyszála 15 fok fölé kússzon, ilyenkor is bátran kapjuk fel a túrabakancsot! Összegyűjtöttünk négy okot, amiért jó ötlet februárban célba venni a Balaton környékét.

Ilyenkor már felfedezhetjük az első vadvirágokat 

Ha februárban már enyhe az idő, a Balaton-felvidéket járva több helyen is nyíló vadvirágokkal találkozhatunk. Ilyen például a ragyogó kék színű nemes májvirág, a sárga színű téltemető, az apró virágos hunyor vagy a hóvirág is - utóbbiból egész szőnyegek szoktak kialakulni egy-egy sűrűn benőtt területen. Fontos, hogy ezek a növények mind védettek, ezért ha ezeket látjuk, tartsuk észben a mondást: Mindent a szemnek, semmit a kéznek! 

Még láthatjuk a gőzölgő Hévízi-lefolyót 

Ha Hévízen járunk, nem csak a gyógyvizet érdemes megnézni magunknak, hanem a hangulatos Hévízi-lefolyót is, amit novembertől márciusig vezetett kenutúrákon ismerhetünk meg. A gőzölgő vízben evezve csodás tavirózsák között haladva ismerhetjük meg a környék madár- és állatvilágát. 

Kipróbálhatjuk a Balatont merülőmedenceként  

Februárban még bőben szauna-szezon van, ezért érdemes a Balatonra érkezve is bedobni a szaunázó szettünket a hátizsákba, hiszen a tó körül több helyen is beülhetünk egy egészséges izzadásra. Többek között Szigligeten, Csopakon és Siófokon is találhatunk olyan szaunákat, amik közvetlenül a vízparton helyezkednek el, így a frissítő csobbanást már egyenesen a Balaton vizében élvezhetjük. 

Különösebb izzadás nélkül, de már napsütésben hódíthatunk hegycsúcsokat 

A tanúhegyek felfedezésébe sokan szeretnék a hideg vagy enyhe időben nekivágni - nem véletlenül. A Balaton körül található hét tanúhegy mindegyikén tehetünk kellemes, rövid sétákat is, de ha a csúcsokat szeretnénk meghódítani, akkor az egy kiadós fizikai aktivitás. Ilyenkor - amikor még néha hideg az idő, de már sokszor süt ránk a nap, éppen csak annyira, hogy az árnyékosabb részek után megmelengessen - igazán kellemes élmény egy-egy ilyen tanúhegy-felfedező túra.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!