2023-ban jubilál a Balatoni Borok Versenye

gasztro VEB2023

A Balaton Borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét, a Balatoni Borok Versenyét a Balatoni Szövetség megújult formában rendezi meg 2021 óta a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén is folytatódik az együttműködés, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.

A presztízs értékű Balatoni Borok Versenyét idén már huszadik alkalommal rendezik meg május 24-én Balatonfüreden. A verseny az egész Balatoni Borrégióra kiterjed, és a borversenyen legjobban szerepelt borok közül kerül kiválasztásra a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa bora. Ugyancsak itt dől el, mely bor lesz idén Veszprém Város Bora. A rendezvény az EKF mellett az Agrárminisztérium, a Balatoni Borrégiós Tanács és a Balatoni Fejlesztési Tanács támogatásával kerül megrendezésre. 

A Balatoni borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal.  A régió borászainak érdeklődését jól jelzi, hogy tavaly összesen 67 termelő jelentkezett 260 bormintával a versenyre. A szervezők remélik, hogy idén is legalább ennyi magas minőségű minta érkezik a megmérettetésre, és remélik, hogy tovább erősödik a minőség iránti igény. Ezt egyébként jól jelzi, hogy tavaly 1 nagyarany, 47 arany, 172 ezüst, 38 bronz minősítés és 2 okleveles elismerés talált gazdára.

A bírálat május 24-én Balatonfüreden az Annabella Hotelben lesz, a nyerteseket Veszprémben, a Megyeháza dísztermében ismerhetik meg az érdeklődők június 14-én. 

A bíráló bizottság elnöke dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát.

Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke leszögezte, hogy a Balatoni Szövetség egy nagy múltú régiós szervezet, melynek fontosak, hogy idén jubiláló rendezvényei, mint a Balatoni Borok Versenye és a Kék Hullám Zászló strandminősítés folyamatosan magas színvonalon legyenek megrendezve.

Porga Gyula, Veszprém Város polgármestere elmondta, hogy a Balatoni Szövetség volt az első szervezet, mely Veszprém mellé állt az Európa Kulturális Fővárosa cím megszerzéséhez. A minőségi bor és gasztronómia az EKF program fontos része, ezért természetes volt, hogy Veszprém is támogatja a Balatoni Borok Versenyét.

Mészáros Zoltán a VEB2023 EKF főtanácsadója szerint a balatoni borok jó hírének terjesztése fontos misszió, ezért az EKF külföldi vendégei mindig ilyet kapnak ajándékba, valamint a tavalyi Balatoni Borok Versenyére nemzetközi újságírókat hívtak meg annak érdekében, hogy a balatoni borok jó híre minél több helyre eljuthasson a világban.  Magyarország 23 borvidékéből hat a Balatoni Borrégióhoz tartozik, különleges adottságokkal.

Dobosi Győző, a Balatoni Borrégiós Tanács elnöke ismertette, hogy a Balatoni Borrégió hat borvidékből áll, 8 000 ha terület tartozik ide. Szívesen álltak a Balatoni Borok Versenye mellé, hiszen a borrégiós verseny már akkor is létezett, amikor a borrégió köztestülete még meg sem alakult.

Tungli Péter a VEB2023 EKF program gasztronómiai és borászati projektjeinek vezetője kiemelte, azért is álltunk a borverseny mellé, hogy a balatoni bornak nemzetközi megjelenést biztosítsunk. "Nemzetközi borászokat hívtunk bírálni és olyan elnököket ajánlottunk, akiknek nemzetközi szemléletük van a borok terén, ilyen dr. Mészáros Gabriella, vagy akár Fiáth Attila is. A nemzetközi fajták mindig is népszerűek voltak, de megjelennek a hagyományos -már-már feledésbe merült- szőlőfajták újra. Terjed a biogazdálkodás, változik a tájhasználat és gazdálkodás az időjárás változásait követve."

Fabacsovicsné Kovács Krisztina a Balatoni Szövetség titkára, a verseny főszervezője a jelentkezés és a borverseny részleteit ismertetve elmondta, hogy a versenyre a nevezés jelenleg folyik, a bormintákat egy hét múlva május 17-18-án lehet a Balaton körül öt helyszínen leadni: 0,75-ös palackból 3 darabot, 0,5 literesből 4 darabot. A pontos helyszíneket és a verseny részleteit a Balatoni Szövetség honlapján olvasható kiírás tartalmazza.

A verseny idén 20 éves, de a kor nem érdem, hanem állapot, azonban folyamatos megújulással érdem is lehet. Idén a Balatoni Turizmus Szövetség ötlete alapján és szervezésében „Körbe borozzuk a Balatont!” címmel a nagy balatoni fesztiválokon megjelenik egy food truck, melyben a lejobb balatoni borok mellé egy-egy balatoni séf által kreált menü is kóstolható lesz. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!