10 ok, amiért érdemes meglátogatni a 10 éves Pannon Csillagdát

kikapcsolódás VEB2023

Bakonybélbe nem csak a monostor és kertje által nyújtotta megnyugvás és a környező erdők frissítő levegője miatt érdemes ellátogatni. Pontosan tíz évvel ezelőtt nyílt meg a településen a Pannon Csillagda, Magyarország első számú csillagászati ismeretterjesztő központja, ami az elmúlt időszakban több fejlesztésen is átesett. A tíz éves jubileum kapcsán összegyűjtöttünk tíz okot, amiért nem érdemes kihagyni ezt a különleges helyet.

1. Az épületben 800 négyzetméteren barangolhatsz a Földön túli érdekességekben. Legyen szó űrutazásról, a Mars vizsgálatáról vagy a Naprendszer érdekességeiről, itt mindent megtudhatsz, ha végigjárod a három emeletet.

2. Az épületben működik egy planetárium, amelynek kupolája nemrég felújításra került, továbbá az itt működő projektorrendszert is kicserélték. Az új beruházásoknak köszönhetően még jobb minőségben élvezhetjük a kizárólag itt látható, saját gyártású dokumentumfilmeket. Ráadásul az új planetárium környezettudatos: jóval kevesebb energiát használ, mint a korábbi rendszer, az eszközök pedig környezetbarát technológiával dolgoznak.

3. Ahogy az előző pontban említettük, itt olyan dokumentumfilmeket láthatunk, amiket máshol nem. A kizárólag itt vetített alkotások ráadásul most egy újdonsággal gazdagodtak: a Naptestvér Éneke című filmben a készítők a Balaton-felvidék tájainak vagy épp a Tapolcai-tavasbarlangnak keresték meg égi másait. Vulkánokat, barlangokat láthatunk idegen bolygókon és az élet nyomába eredhetünk a Kis-Balatonon és az univerzum távoli tájain egyaránt. 

4. A szakvezetéseknek köszönhetően csillagászokkal is találkozhatsz, akik nap mint nap az ég kémlelésével és vizsgálatával foglalkoznak, így A-tól Z-ig ismerik az eget és ami azon túl van - erről pedig kérdezni is lehet őket.

5. Nappal a naptávcsőben láthatjuk vörösen izzó Napunkat, ha felmászunk a Csillagda kupolájába, éjszaka pedig a csillagok látványa varázsol el.

6. Az éjszakai távcsöves bemutatón nem csak a kupolában nézhetünk bele a távcsőbe, hogy felfedezzük a csillagokat, de a harmadik emeleten kialakított teraszon lézeres bemutató keretében nézhetjük meg az égboltot és a csillagképeket és a planetárium virtuális valóságában tudhatunk meg még többet arról, mit is látunk, ha a fejünk fölé nézünk.

7. A Csillagda legalsó szintjén 3D-s Mars moziba ülhetünk be, ahol úgy ismerhetjük meg a régóta kutatott bolygót, mintha magunk is a felszínén járnánk.

8. A Marsot körüljáró kiállításon láthatjuk az Opportunity marsjáró életnagyságú makettjét, amelynek apró motorjait egyébként a veszprémi Maxon Motor gyártotta.

9. Itt testközelből láthatunk meteoritot és egy darabot is a Mars felszínéről, amelyeket az elmúlt évtizedek, évszázadok meteorbecsapódásainak köszönhetünk.

10. A Csillagda kiváló elhelyezkedésének köszönhetően a csillagászati utazás előtt vagy után tehetünk egy kirándulást a Bakonyban, felfedezhetjük a rövid sétával elérhető Borostyán-kutat és a Szent Kút-kápolnát vagy megismerkedhetünk a Szent Mauríciusz Monostorral, ami mindössze néhány lépésre található a Pannon Csillagdától.

További információért ne felejtsd el meglátogatni a Pannon Csillagda honlapját! 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!