Tenebrae Choir & Nigel Short (UK)

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés
Zene Koncert Az információk angol nyelven is elérhetőek klasszikus Ünnepi ragyogás Fructus Labiorum

A „fenomenális" (The Times), illetve „lenyűgözően csodálatos" (Gramophone Magazine) jelzőkkel illetett, díjnyertes Tenebrae kórus a világ egyik vezető énekegyüttese, mely méltán vált híressé szenvedélyes előadásmódja és precizitása okán.

A Nigel Short vezette Tenebrae olyan jelentős fesztiválokon és helyszíneken lép fel világszerte, mint a BBC Proms, a Wigmore Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a Rheingau Musik Festival és a Sydney Festival. 

A kórus a reneszánsz karzenétől a kortárs remekművekig terjedő darabok interpretálásával szerzett nemzetközi elismerést, emellett olyan zeneszerzőktől rendelt darabokat, mint Judith Bingham, Joanna Marsh, Owain Park, Josephine Stephenson, Joby Talbot és Roderick Williams.

A Tenebrae az Egyesült Királyság számos vezető zenekarával dolgozhatott már együtt, köztük a Londoni Szimfonikus Zenekarral, az Aurora Orchestrával, az Academy of Ancient Music és a Britten Sinfonia zenekarral. A kórus továbbá rendszeresen vállal session munkákat is, többek között Max Richter: Voices (2020), Jean-Jacques Annaud: Notre Dame brûle (2022) és az Avatar: A víz útja (2022) című nagyszabású sci-fi vokáljában is közreműködött. Széles körű hangfelvételi katalógusa a legkülönfélébb zenéket tartalmazza, többek között a Signum, az LSO Live és a Warner Classics kiadóknál, amellyel a kórus két BBC Music Magazine-díjat és egy Grammy-jelölést is elnyert.

Fellépései mellett a kórus virágzó Learning & Connection programot folytat, amely magában foglalja a Music Centre London és a London Youth Choirs kórusokkal való partnerséget, az amatőr kórusokkal tartott Tenebrae Effect workshopokat, valamint a Singing Schools kezdeményezésben a helyi általános iskolák tanulói számára rendszeresen szervezett tantermi énekfoglalkozásokat. Associate Artist programján keresztül a Tenebrae tehetséges fiatal hivatásos énekeseket is támogat, létfontosságú tapasztalatokat nyújtva nekik karrierjük korai szakaszában.

A Tenebrae alapvető értékei „a szenvedély és a precizitás". Elkötelezetten törekszenek a legmagasabb színvonalú előadásmódra: a Tenebrae víziója az, hogy feledhetetlen élményt nyújtva, a közönséget drámai erejű koncertműsoraival, hibátlan előadásmódjával inspirálja, mégpedig világszerte.

NIGEL SHORT

Fotó: Chris O’Donovan

NIGEL SHORT

A díjnyertes karnagy, Nigel Short világszerte nagy elismertségre tett szert a legmagasabb művészi színvonalat képviselő lemezfelvételeiért és élő koncertjeiért, valamint a világ vezető zenekaraival és együtteseivel közösen elért sikereiért. 

Nigel, aki korábban a híres King's Singers énekegyüttes tagja volt, 2001-ben alapította meg a Tenebrae virtuóz kórust, amely a katedrális-kórus szenvedélyes előadásmódját a kamaraegyüttesek precizitásával ötvözi. Irányítása alatt a Tenebrae nemzetközileg elismert zenekarokkal és hangszeresekkel működött együtt, ma már a világ egyik legkiválóbb énekegyütteseként tartják számon. Nigel a világ legrangosabb helyszínein és fesztiváljain dirigálhatta már a kórust, többek között a BBC Proms, a Wigmore Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a Rheingau Musik Festival és a Sydney Festival fellépőjeként.

Eddigi pályafutása során Nigel az Egyesült Királyság több vezető zenekarát vezényelte már, többek között az Academy of Ancient Music, az Aurora Orchestra, a BBC Symphony Orchestra, a Britten Sinfonia, az English Concert, a London Philharmonic Orchestra, az Orchestra of the Age of Enlightenment és a London Symphony Orchestra együtteseit. További zenekari felvételei között szerepel Mozart Requiemje a Chamber Orchestra of Europe zenekarral. Nigel a BBC Singers, a Lipcsei MDR Rundfunkchor és a Danish National Vocal Ensemble vendégkarmestereként is fellépett.

Jelentős lemezfelvételi tapasztalattal rendelkezik, hiszen a világ számos nagy kiadója megbízásából vezényelt már, többek között a Decca Classics, a Deutsche Grammophon, az LSO Live és a Signum részére, valamint számos kiemelkedő filmzene-felvételen is közreműködött. 

2018-ban Grammy-jelölést kapott a Legjobb kóruselőadás kategóriában a Tenebrae brit-szigeteki dalokat tartalmazó, Music of the Spheres című albumáért. Gramophone-díjas producerként Nigel az Egyesült Királyság számos vezető professzionális kórusával és énekegyüttesével dolgozik együtt, köztük az Alamire-rel, az Ex Cathedrával, a Gallicantus-szal és a King's Singers-zel.

Jegyár: 2000 Ft

Műsor

Adrian Peacock - Veni, veni

Joanna Forbes L’Estrange - O Antiphon Carol

Anon - There is no rose

Anon - Angelus ad virginem

Plainchant - O radix Jesse

Bruckner - Virga Jesse

Joanna Marsh - In Winter’s House

Poulenc – Quatre motets pour le temps de Noël

SZÜNET

Arr. Pearsall - In dulci jubilo

Holst - In the bleak midwinter

Elizabeth Poston - The Apple Tree

June Collin - The Quiet Heart

Ben Parry - The Aldeburgh Carol

Francis Pott - Balulalow

Sweelinck - Hodie Christus natus est

Sally Beamish - In the stillness

Christopher Robinson - Rejoice and be merry

Arr. Humphris - Twelve Days of Christmas 

A Fructus Labiorum Komolyzenei Fesztivál során vásárolt belépőjegyekből származó bevételnek megfelelő összeget a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézménnyel együttműködésben teljes egészében arra fordítjuk, hogy a veszprémi és környékbeli hátrányos helyzetű/rászoruló családok ingyen belépőkhöz jussanak a Téli Gyárkert jég-és hófánk pályájára.  

A belépőjegyek mellett lehetőség lesz adományjegyek vásárlására is – online elővételben és a helyszínen egyaránt.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!